Koncert Gudačkog kvarteta Rucner Četiri godišnja doba – Jesen

U utorak, 5. listopada u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Lisinski, Gudački kvartet Rucner izvest će koncert Četiri godišnja doba – Jesen.

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom. 

Tijekom svog umjetničkog djelovanja posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba koji su započeli 2003. godine. Radi se o četiri koncerta kroz kalendarsku godinu, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu Kvarteta gostuju jedan ili više priznatih i poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača Kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH.

Projekt su od prvog dana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Dosad je Kvartet Rucner praizveo više od 100 skladbi hrvatskih i stranih autora. Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu. 

Kroz protekle godine Kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe, pod nazivom Četiri godišnja doba ugostio više od 250 glazbenika i praizveo više od 100 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Egipat, Izrael, Kina). Kroz sve godine svoga djelovanja Kvartet podržava mlade talentirane glazbenike, omogućujući im nastupe na svojim koncertima. Od samog osnutka Kvarteta jedna od stalnih aktivnosti je humanitarni program Mala kap u slapu…

Gudački kvartet Rucner:
Ivana Penić Defar, violina
Ana Paula Knapić Franković, violina
Dragan Rucner, viola
Snježana Rucner, violončelo 

Gosti:
Veronika Brzica, alt saksofon
Ena Knežević, alt saksofon 

Program:
Franjo Krežma: Scherzo — Allegro molto iz gudačkog kvarteta op. 1 (povodom 140. godišnjice smrti)
Božo Potočnik: Murska priča za gudački kvartet
Marijan Makar: Igra za dva alt saksofona i gudački kvartet (praizvedba)
W. A. Mozart: Kvartet u c-duru (KV 465) „Disonant” Adagio — AllegroAndante cantabile Menuetto Molto allegro