Koncert gitarista Istvána Römera u Lisinskom

U ponedjeljak, 22. studenog u 20 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert gitarista Istvána Römera iz ciklusa Guitarra viva.

István Römer intenzivno koncertira u Europi, Južnoj Americi i Aziji kao solist, u duu s violončelistom Valterom Dešpaljem i klarinetistom Milkom Pravdićem, violinisticom Laurom Vadjon i sopranisticom Lidijom Horvat Dunjko te kao član Zagrebačkog gitarskog trija u kojem uz Darka Petrinjaka i Gorana Listeša djeluje od osnutka, 1984. godine.  

Nastupao je i kao solist uz orkestre kao što su Zagrebački solisti, SO HRT-a, Festivalski orkestar Dubrovnik, Simfonijski orkestar Čilea, Makedonska i Sarajevska filharmonija, Varaždinski i Zadarski komorni orkestar.  U njegovu opsežnom solističkom i komornom repertoaru važan udio zauzimaju djela hrvatskih skladatelja. Tako je premijerno izveo skladbe za gitaru solo Željka Brkanovića, Anđelka Klobučara, Tomislava Uhlika i Srećka Bradića. Praizveo je i skladbe Rafeta Rudija (Kosovo), Vlastimira Trajkovića (Srbija) i Vojislava Ivanovića (Bosna i Hercegovina). Ipak, posebno mjesto u njegovu repertoaru zauzima ciklus sonata i partita za violinu solo J. S. Bacha (u obradi za gitaru Valtera Dešpalja), koje prije njega nitko od gitarista u svijetu nije integralno izvodio. 

Dva su Römerova solistička koncerta u Zagrebu 2001. i 2005. godine uvrštena u izbor pet najboljih koncerata u Hrvatskoj tih godina, u novinama Vijenac (2001.) i Vjesnik (2005.) Kao solist i kao komorni glazbenik snimio je devet diskografskih izdanja.