Koncert Alumni 100 Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu

U subotu, 16. listopada u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održat će se koncert Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Alumni 100. Koncertom će ravnati maestro Nikša Bareza, kao solistica na violončelu nastupit će Jadranka Gašparović, a na klaviru Martina Filjak.

Koncert slavi sto godina mladosti najveće i najstarije visokoškolske glazbene ustanove u Republici Hrvatskoj! Okupljaju se Alumni, kako na latinskom jeziku zovu sve njezine studente i diplomante, sve one koji su na životnom putu u nekom trenutku s njom živjeli svoje dane: učeći, stvarajući, oplemenjujući duh glazbom… U stotinu godina postojanja, Muzička akademija iznjedrila je niz glazbenih velikana i brojne ugledne umjetnike svjetskih razmjera. Među njima su i glasoviti hrvatski skladatelji Milko Kelemen, Natko Devčić i Stanko Horvat, čija će glazba ispuniti Lisinski na prvom svečanom koncertu proslave.

Bit će izveden Kelemenov Koncert za glasovir i orkestar, koji otkriva zametke njegovih kasnijih skladateljskih karakteristika, Devčićeva četverostavačna Istarska suita bogatih orkestralnih boja, temeljena na izvornim istarskim napjevima, te Horvatov Ljetni diptih, kojim skladatelj u prvi plan stavlja moćan i raskošan ton violončela. Još kad znamo da je pijanistica Martina Filjak, također nekadašnja studentica Akademije, za izvedbu Kelemenova Koncerta  2007. godine odlikovana godišnjom Nagradom Vladimir Nazor i da je Horvat svoj Ljetni diptih poklonio „sjajnoj mladoj solistici“, violončelistici Jadranki Gašparović, koja ga je i praizvela, sasvim je izvjesno da nas očekuje nezaboravna večer ispunjena vrhunskom glazbom. Koncertom ravna hrvatski dirigent svjetskoga sjaja, maestro Nikša Bareza, koji ovim nastupom obilježava 60 godina od završetka studija dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.