Izložba u Arheološkom muzeju

Izložba Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu ostaje otvorena do petka, 9. veljače 2024. Posjetitelji je mogu razgledati besplatno. Radno vrijeme Arheološkog muzeja je od utorka do petka od 12 do 16 sati i subotom od 10 do 13 sati. Ponedjeljkom, nedjeljom i praznicima Muzej je zatvoren.

Prsten je Rimljanima bio više od običnog nakita, a osim svoje dekorativne namjene, kao ukras na ruci, imao je simboličko i magijsko značenje. U antičkim izvorima spominje se pod različitim nazivima (condalium, ungulus), a najčešće kao anulus. Ovisno o materijalu od kojeg je bio izrađen, prsten je imao i važnu ulogu u određivanju statusa u vojnoj i civilnoj hijerarhiji.

Na izložbi je predstavljeno 65 primjeraka rimskog zlatnog prstenja, a koje čini dio Zbirke rimskog srebrnog i zlatnog nakita iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu. Većina prstenja dospjela je u Muzej otkupom ili kao dar, s raznih antičkih lokaliteta (Siscia, Asseria, Viminacium, Sirmium, Burgenae i dr.) Najviše primjeraka potječe s područja nekadašnje rimske provincije Panonije, od kojih je gotovo polovica iz Siska. Većinom se radi o slučajnim nalazima, a dospjeli su u Muzej zahvaljujući muzejskim povjerenicima. Dio nalaza pronađen je prilikom jaružanja korita rijeke Kupe, koje se provodilo u nekoliko navrata od 1900. do 1913. godine, a tek nekoliko primjeraka prstenja pronađeno je u arheološkim istraživanjima. Oblici prstenja variraju od vrlo jednostavnih do onih bogato ukrašenih gemama, filigranom i granulacijom, a odražavaju tendencije u oblikovanju i postupne promjene u modi prisutne diljem Carstva u razdoblju od 1. do 4. stoljeća.

Izložba Rimsko zlatno prstenje autorice Nikolete Perok, više kustosice, postavljena je u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, a financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Zbog obnove muzeja nije moguće razgledati stalni postav.

Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. siječnja 2024.