Izložba Stipan Kujundžić – Orijentalna glazbala II

Od utorka, 14. do nedjelje, 26. lipnja 2022. u Galeriji ULUPUH u Zagrebu bit će otvorena izložba Stipan Kujundžić – Orijentalna glazbala II koja obuhvaća daleke i blisko istočnjačke narodne glazbene baštine, gudalačke instrumente i pojavu takvih glazbala u regiji. Ulaz na izložbu je slobodan.

Stipan Kujundžić je oblikovao tih 15 odabranih orijentalnih glazbala prema izvornim uzorcima, ali u vlastitoj umjetničkoj interpretaciji njihove forme. Usmjerio se je na proučavanje i svladavanje gradbene tehnike odabranih instrumenata te, prije svega, na kiparsko promišljanje njihovog oblikovanja.
Nakon pomnog studiranja i prenošenja tradicijske sheme, on primjenjuje posvemašnju redukciju uobičajenih tradicijskih rezbarenih i drugih uresa. Umjesto toga, on koristi na svakom glazbalu veći broj raznolikih vrsta drveta. Tim postupkom on dobiva njihova različita strukturalna i koloristička svojstva te ostvaruje jednu novu, vrlo zanimljivu geometriju unutar cjeline. Ona se temelji na ideji obilježavanja pojedinih konstrukcijskih elemenata glazbala uporabom različitih vrsta drveta. To je provedeno na iznimno suptilan način, što u konačnici rezultira pojavom vrlo elegantnih objekata skulpturalnih karakteristika.

Ususret izložbi održat će se koncert u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu u utorak, 14. lipnja 2022. s početkom u 17 sati. Nastupit će Stipan Kujundžić (tar i rabab) – autor glazbala, Kruno Carić (rabab), Sunčica Dropulić (kabak kemane), Hrvoje Rupčić (cajón, darbuka i djembe) i Etno ansambl Čipkice. Ukupno trajanje koncertne izvedbe, u stilu slobodne interpretacije bit će 60 minuta s pauzama i prigodnim uvodnim govorom.