Izložba PROTRESENI MUO: od potresa do potresa 1880.- 2020.

U utorak, 24. studenoga u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt bit će otvorena izložba PROTRESENI MUO: od potresa do potresa 1880.- 2020. Otvorenje je osmišljeno kao scensko događanje unutar postava izložbe u kojem će sudjelovati Goran Matović i Bojana Gregorić Vejzović, predstavljajući izložbu u dijalogu s ravnateljem MUO Miroslavom Gašparovićem, uključujući uzvanike: gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, te predsjednik RH Zoran Milanović. Za široku javnost predstavljanje će se prenositi 24. studenoga u 19 sati, na Facebook-profilu Jutarnjeg lista putem live-stream prijenosa.

Sudbina i stradanje grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. omeđeni dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine, tema je ovogodišnje jedinstvene obljetničke izložbe Muzeja za umjetnost i obrt znakovitog naziva Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020. Izložba posvećena 140. obljetnici djelovanja, koju će javnost moći razgledati od 25. studenoga, donosi priču o povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost praćenu stradanjima, nadom i uzdizanjem ovog najvećeg hrvatskog i zagrebačkog umjetničkog  i kulturno-povijesnog muzeja.

Zasnovana na tri uporišta, MUO 1880.-2020., Potres 1880.-2020., Zagreb 1880.-2020., izložba će pokazati nerazdvojnu sudbinsku povezanost Muzeja sa svojim gradom kroz više tematskih cjelina – povijest muzeja, kronologija uspostave muzejskih zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade kao i istaknute povijesne činjenice i okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija poput Moderne galerije, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Hrvatskog restauratorskog zavoda i drugih čiji su početci neraskidivo vezani uz MUO. Izložba će predstaviti nepoznatu povijest zagrebačkih muzeja, značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno-povijesne zanimljivosti.

Prve muzejske akvizicije Izidora Kršnjavija, stradali predmeti u potresu 2020, dokumentarni film, život muzeja iza kulisa, nastanak mnogih danas poznatih zagrebačkih i nacionalnih institucija, 3D mapping projekcija poruka za budućnost, cjeline su koje evociraju uspomene, donose emocije i stvaraju doživljaj vremena kroz prikaze baštine koje nikoga neće ostaviti ravnodušnima.