Izložba NEP / NOVA EVROPA: Kunst ist Zeitlos • Europa endlos

U HDD galeriji od 19. lipnja do 3. srpnja postavljena je izložba posvećena intermedijskom projektu Nova Evropa i istoimenom kolektivu (Dejan Kršić, Jane Štravs, Gordana Brzović) koji je od ranih 1980-ih do početka 1990-ih djelovao na razmeđu grafičkog dizajna, medijske umjetnosti, teorije, nezavisnog izdavaštva, eksperimentalne glazbe i videa.

Izložba daje presjek NEP-ovih aktivnosti i artefakata – fanzina, xerox grafika, kolaža, plakata, fotografija, dizajna publikacija i glazbenih albuma – a povodom nje otisnuta je i grafička mapa uz današnje refleksije na taj projekt iz vizure njegovih protagonista, suvremenika, kao i dizajnera i umjetnika novih generacija.

Kustos Marko Golub o izložbi:

Što je bila Nova Evropa? Iz perspektive našeg vremena čini se neuhvatljivom i misterioznom pojavom, dijelom zato što se s prestankom djelovanja rasplinula ostavivši nevidljive tragove u aktivnostima svojih nekadašnjih nositelja, a dijelom i zato što ni u jeku svojih aktivnosti nije bila samo jedna, čvrsta stvar, nego mnogo njih koje su se slijevale u taj identitet ili su se manifestirale po njegovim rubovima. Iza Nove Evrope ostalo je mnoštvo medijskih produkata – serija fanzina / časopisa, plakati, omotnice ploča, naslovnice knjiga i časopisa, kolaži, mail art razglednice, xerox grafike, tekstovi, proglasi i manifesti, prilozi i intervencije u omladinskom tisku, desetak galerijskih i klupskih izložbi, video-radovi, audio trake i glazbena izdanja. Među njima je dio bio deklarativno „novoevropski“, artikuliran u obliku proglasa, manifesta i pamfleta, dok je drugi dio sadržavao isti stav, načela, ideologiju, svjetonazor i estetiku, ali ih nije eksplicirao i čitatelj / slušatelj / korisnik nije morao znati ništa o njima.