Izložba Nam June Paik – In the Groove u MSU-u

Do 28. veljače 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu postavljena je izložba In The Groove južnokorejskog pionira medijske umjetnosti Nama Junea Paika.

Izložba prikazuje ranu eksperimentalnu praksu Nama Junea Paika, koju karakterizira začudna dovitljivost i zaigrana kvaliteta. Poput televizijskog signala ili internetskog impulsa, njegov je revolucionarni multimedijski rad globalno odjeknuo u svijetu umjetnosti. Signali, paralele i refleksije u sličnom grooveu mogu se pronaći u hrvatskim i regionalnim umjetničkim djelima iz ovdašnjih muzejskih zbirki, korespondirajući s nekim od najzanimljivijih Paikovih radova.

Izrazito eksperimentalna i inovativna praksa Nama Junea Paika revolucionarna je za suvremenu umjetnost. Njegov je pionirski rad pridonio artikulaciji polja videa i novomedijskih umjetnosti u njihovu formativnom periodu, a posebno dubinskom razumijevanju tehnologije elektroničkih komunikacija s utjecajem na globalnoj razini. U svojoj se karijeri Paik koristio različitim umjetničko-tehnološkim platformama kako bi promišljao nove društvene paradigme pod utjecajem suvremenih komunikacijskih tehnologija. Pritom je dovodio u pitanje i miješao različite medije eksperimentirajući s različitim pristupima u stvaranju umjetnosti, ostavivši nam u nasljeđe pionirske doprinose razvoju kanona suvremene umjetnosti.

Iako se Paikove umjetničke zasluge najčešće tumače kroz zapadnjačko očište interpretacija umjetnosti, ovaj je umjetnik bio u pravom smislu globalni fenomen. Djetinjstvo je proveo u Južnoj Koreji, glazbeno obrazovanje u ranim je godinama stekao u Japanu, a umjetničku karijeru izgradio je u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Lucidnim objedinjavanjem raznolikih, kompleksnih, udaljenih kulturoloških fenomena u svojoj umjetničkoj praksi, Paik je donio globalnu i hibridnu perspektivu umjetničke prakse te je nadahnuo mnoštvo drugih umjetnika iz raznih dijelova Azije i zapadnog svijeta. Nam June Paik je među prvim umjetnicima demonstrirao dubinsko razumijevanje za revolucionarne implikacije upotrebe videotehnologija na društvo, pa tako i umjetnost. Zalagao se za elektroničku autocestu (electronic highway) u smislu otvorene i besplatne mreže s globalnom recepcijom, a protiv medijskih monopola kojima, nažalost, svjedočimo danas.

Izložba Paikovih radova i kreativnih procesa u MSU-u Zagreb, osim što će regionalnoj publici prikazati njegove radove, mapirat će specifične paralelne prakse umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Tako će se kroz izložbu promišljati određeni aspekti medijske umjetnosti od 1960-ih do 1990-ih.

U sklopu izložbe bit će prikazani i radovi umjetnika: Marine Abramović, Vladimira Bonačića, Johna Cagea, Ive Deković, Nuše i Sreče Dragan, Silvija Foretića, Ivana Ladislava Galete, Sanje Iveković, Nade Kolundžija, Kataline Ladik, Miodraga Lazareva Pashua, Georgea Maciunasa, Dalibora Martinisa, Charlotte Moorman, Vladimira Peteka, Vladana Radovanovića, Miroslava Miša Savića, Aleksandra Srneca, Gorana Trbuljaka i Andreje Zdravič.