Izložba Mihaela Gibe

Otvorenje izložbe Inside the Black Cube umjetnika Mihaela Gibe održat će se u petak, 13. listopada u Galeriji SC s početkom u 19 sati. Izložba je otvorena do subote, 28. listopada, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, osim u subotu 14. listopada kada se izložbu može pogledati u sklopu Relija po galerijama od 17 do 22 sata.

Izložba jedio istoimenog projekta započetog 2021. godine, koji se sastoji od online rada i radionica te sada i izložbe u Galeriji SC. Izložba i projekt realizirani su prema kustoskoj koncepciji Mirne Rul. Središnji dio izložbe je interaktivna instalacija – animirana projekcija na papirima koji predstavljaju prazne nalaze, a koju producira računalni program oponašajući moždane valove ispitanika.

Vizuali u galerijskom prostoru kontinuirano se mijenjaju ovisno o interakciji podataka kojima upravlja računalo s posjetiteljima čija emocionalna stanja očitava kamera na ulazu u galeriju, pri čemu posjetitelji svojim prisustvom i trenutnim emocijama utječu na programiranu izmjenu slika. Tijekom izložbe Inside the Black Cube događa se dvosmjerni proces – AI pokušava manipulirati emocionalnim stanjim promatrača, dok posjetitelj koji je skeniran pri ulasku u galerijski prostor, remeti plan umjetne inteligencije te i sam, ne znajući, generira vizuale u skladu sa svojim psihičkim stanjem. 

Izvor: www.sczg.unizg.hr, Kulturauzagrebu.hr, 11. listopada 2023.