Izložba Marijan Rastić 1934.-2015. u Državnom arhivu u Zagrebu

Od petka, 10. lipnja 2022. u Državnom arhivu u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana arhiva postavljena je izložba Marijan Rastić 1934.-2015. autora Željke Dmitrus Purić i Vanje Devčića.

Ovogodišnjom nacionalnom temom Sačuvajmo baštinu jer arhivi smo (svi) mi! fokus je stavljen na važne obljetnice za arhivsku struku, a Državni arhiv u Zagrebu je izložbu za Međunarodni dan arhiva 2022. godine odlučio posvetiti dugogodišnjem ravnatelju zagrebačkog arhiva Marijanu Rastiću, rečeno je.
Ravnatelj Darko Rubčić kazao je da je Rastić bio izniman arhivski radnik koji je cijenio arhivsku građu te da je pridonio da je arhivska građa u Zagrebu danas sređena.

Mirjana Gulić rekla je da je izložba homage osobi velikog stručnog iskustva koje je nesebično prenosio na druge, te autor brojnih stručnih članaka koji su koristili arhivskim radnicima. Posebno je istaknula zaslugu da se dio građa smjesti u prostrije u Novom Zagrebu gdje se čuva po svim stručnim standardima, te da nakon potresa nije bilo ni dana da u ti prostorijama nije moglo raditi.

Marijan Rastić proveo je čitav radni vijek u arhivu, od čega je posljednjih 26 godina proveo na mjestu ravnatelja. Bio je član raznih stručnih odbora, komisija i sekcija, a njegovi su radovi nezaobilazan i trajan dio hrvatske arhivske teorije. Tijekom svoje dugogodišnje i plodne karijere, Rastić je izvršio veliki utjecaj na odgoj i usavršavanje mladih arhivista, bilo kao predsjednik i član Komisije za polaganje stručnih ispita u arhivskoj struci bilo kao mentor stručnih radnji.