Izložba Mali predmeti – velike priče u Muzeju grada Zagreba

Do 27. ožujka 2022. u Muzeju grada Zagreba moguće je razgledati izložbu Mali predmeti – velike priče koju je pripremila kustosica Aleksandra Bugar.

Zagreb je grad, prostor i ljudi. Ali i puno više. Grad nastaje, širi se i gradi, obnavlja, kopaju se temelji zgrada, kanali i ceste… A arheolozi pronalaze, interpretiraju i komuniciraju. Svakim novim nalazom mijenjaju se i dopunjuju spoznaje o gradu na brežuljcima Grič i Kaptol, ali i na širem prostoru grada i njegove okolice. U gotovo svakom dvorištu, ispod popločanih cesta ili asfalta, u parkovima i na livadama,  i dalje, na obroncima Medvednice, u dolini rijeke Save, na sve strane… Grad krije još bezbroj tajni. Kad provire iz zemlje, čak i najsitniji ulomci postaju dijelom novih priča koje se polako, ali uporno ugrađuju u tkivo i razumijevanje grada. O Zagrebu prije nego je to postao poveljama o osnutku. O Zagrebu kao prostoru nenapisanom ili malo poznatom. O Zagrebu tek u ideji, u mislima, o prostoru u nastajanju, u rađanju života. Poput komadića priče popunjavaju jedan mozaik prošlosti.

Muzej grada Zagreba već niz godina radi na prilagodbi stalnog postava invalidnim osobama, posebice slijepim i slabovidnim osobama. Prepoznat je kao mjesto otvoreno za sve društvene skupine, koji surađuje s različitim udrugama i neprestano potiče dostupnost osobama s invaliditetom.  Upravo je iz tih razloga 2020. godine Muzej grada Zagreba postao dio međunarodne muzejske zajednice Come In! I dalje radi na prilagodbama muzejskih prostora, stalnog postava i povremenih izložbi zahtjevima koje ova zajednica promiče, a svodi se na pet riječi  ̶  Muzej je mjesto za sve!

Izložba Mali predmeti – velike priče koncipirana je tako da bude dostupna svim posjetiteljima i prilagođena osobama s invaliditetom. Pri pripremi izložbe vodilo se računa o određenim tehničkim standardima prilagodbe: visini izložbenih vitrina, replikama predmeta koje slijepe osobe mogu opipati, veličini slova, legendama na Brailleovom pismu i uvećanom tisku te znakovnom jeziku.

Arheologija je ugrađena u same temelje Zagreba, pa tako i u temelje i suštinu poslanja Muzeja grada Zagreba. Nesumnjivo je značajno obogatila interpretativne potencijale kojima se grad oslikava i prezentira u svojoj neizmjernoj složenosti. 

Izloženi predmeti odabrani su iz velike količine arheološke građe koja se čuva u Muzeju grada Zagreba i koja je rezultat arheoloških istraživanja njegovih arheologa iz prva dva desetljeća 21. stoljeća te istraživanja starijih poštovanih kolega arheologa na prostoru same zgrade Muzeja s početka 90-tih godina 20. stoljeća, a odabrano je za ovu prigodu šest.  Odabrani su zbog slojevitosti koju u sebi nose i potencijala da ožive priču o prostoru i vremenu i ljudima u vrlo dalekoj prošlosti Zagreba  ̶  upoznaju nas s vremenom u kojem su nastali, u rasponu od nekoliko tisuća godina, a upoznaju nas  i s pet lokaliteta na kojima su pronađeni, pa su poput malih portreta grada.