Izložba Kad si mi blizu, drhtim Martine Menegon u Galeriji KIC

Od 9. do 20. prosinca 2022. u KIC-ovoj Galeriji na katu u Zagrebu otvara se izložba Kad si mi blizu, drhtim austrijske umjetnice Martine Menegon.

Martina Menegon, austrijska umjetnica talijanskih korijena, u Galeriji na katu izlaže rad iz 2020. godine When you are close to me, I shiver, interaktivnu instalaciju u kojoj se algoritmom kontrolira događanje tj. pomicanje likova pred nama. Svi su likovi sama autorica, odnosno njezino 3D skenirano digitalizirano i animirano tijelo koje se kreće po možda posljednjem preostalom komadu kopna na planetu. Autoričin distopijski avatar kojim upravlja algoritam kroz pomak kamere podatna je i očajnička figura u borbi za najbolju poziciju na jedinom preostalom djeliću zemlje.

Gledatelj i kamera zapravo su manipulatori, pa likovi i nemaju previše izbora osim onoga koji mu nepredvidljivi algoritam nameće, a taj je poguban po sve ostale likove. Kretati se znači ići preko drugih i nemilosrdno gaziti po njima, dok ostati na mjestu znači smrt jer će vas drugi pregaziti. Takva dilema, ići ili stati, a obje mogućnosti imaju fatalne posljedice, ono su što Martinin rad dovodi u filozofsku dimenziju etičnosti koja se pojavljuje kao najzanimljiviji kut gledanja na ‘umjetnike -programere’ koji nasljeđuju obrasce društveno angažiranih umjetnika iz tzv. fizičkog svijeta.

Put Martine Menegon gotovo je klasičan primjer razvoja umjetnica novije generacije koje odrastaju u digitalnome dobu i prihvaćaju tehnologiju kao dio života, kao produžetak sebe, a na koncu i završavaju u sve složenijem odnosu sa psihičkim i fizičkim dijelom sebe.