Izložba Gornjogradska ljepotica – palača Amadéo

Do petka, 10. lipnja 2022. u parku Zrinjevac moguće je razgledati fotodokumentarnu izložbu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na 10 dvostranih solarnih panela Gornjogradska ljepotica – Palača Amadéo.

Fotodokumentarna izložba govori o spomeniku kulture gornjogradske palače Pejačević/Amadéo, njenoj povijesti, evakuaciji muzejske građe i muzejske dokumentacije te inventara nakon potresa, kao i rekonstrukciji i postpotresnoj obnovi zgrade na zagrebačkom gornjogradskom bedemu. Izložbom se prisjećamo i arhitektonskog izgleda plemićke palače Pejačević/Amadéo u kojoj je već 150 godina smješten i (danas) Hrvatski prirodoslovni muzej koji svoja vrata na istoj adresi ponovno otvara koncem 2023. godine.

Ova fotodokumentarna izložba druga je u seriji izložbi Do Novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja nakon prve (Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova 1846.-2023.) koja je održana prošle jeseni na Europskom trgu u Zagrebu. Danas je palača živi primjer temeljite gornjogradske postpotresne obnove, a od kraja 2023. godine ova će gornjogradska ljepotica biti čuvar baštine u novom ruhu te generator razvoja, istraživanja i učenja u metropoli – novi Hrvatski prirodoslovni muzej.

Cilj serije izložbi Do Novog HPM-a je prikazati različite segmente i faze napretka u realizaciji strateškog projekta obnove muzeja, ne samo prostorne već i sadržajno-funkcionalne, a koja je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i partnera Grada Zagreba koji je osnivač i primarni financijer muzeja.