Izložba Fantastičan svijet linije ilustratora Tomislava Tomića

Od srijede, 14. listopada do petka, 27. studenog, u Galeriji Kupola zagrebačke Gradske knjižnice bit će postavljena izložba ilustracija Fantastičan svijet linije Tomislava Tomića.

Tomislav Tomić pripada krugu zrelih hrvatskih ilustratora, posebno u polju dječje knjige u kojem već dugo djeluje kao suradnik na knjigama brojnih domaćih i stranih pisaca i kao samostalan autor. Na ovoj izložbi, ususret obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, predstavlja novije radove nastale u suradnji s domaćim i stranim izdavačima i piscima, te slobodne radove koji će možda krasiti neke buduće knjige. Ako bismo se priklonili naporima različitih stručnjaka koji se bave svojevrsnim klasificiranjem ilustracije za djecu prema njihovoj dobi, moglo bi se zaključiti da je likovni jezik karakterističan za Tomislava Tomića i ovdje predstavljene radove namijenjen onima čije su oči uvježbane za iščitavanje likovnih kumulusa i u njima skrivenih detalja…

Već pomalo otrcana izreka “slika govori tisuću riječi” potvrđuje se višetruko na primjeru Tomićevih ilustracija, za čiji bi se samo jedan izdvojen i riječima opisan prizor moglo izvesti bezbroj literarnih inačica. Ilustracije nisu samo scena postavljena za odvijanje radnje, nego čitav fantastični svijet nastanjen neobičnim bićima u neobičnim habitatima, a satkan uglavnom od rukom iscrtanih linija i nešto boje.