Izložba Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata

U ponedjeljak, 30. studenog u 18:30 sati, u prostorijama Društva arhitekata Zagreba bit će otvorena izložba o afričkim i azijskim radovima hrvatskih arhitekata.

Na izložbi će biti moguće vidjeti relevantne afričke i azijske radove hrvatskih arhitekata, koji se ostvaruju kroz deset prikaza prostorno i sadržajno različitih tematskih cjelina. Sadržaj postava ujedno je i odraz varijabilnosti sadržane u prirodi njima pripadajućih modaliteta djelovanja.

Izložba je dio projekta Pametniji grad, višegodišnjeg programa Bacača Sjenki koji se bavi gradom kao resursom zajednice, promiče se i povezuje hrvatsko i svjetsko arhitektonsko i graditeljsko naslijeđe, isprepliće materijalna i nematerijalna baština, kontekstualizirajući projekt povijesnim, znanstvenim, kulturnim i općedruštvenim temama i sadržajima. Te teme i sadržaji se nadalje obrađuju u suradnji sa zainteresiranim lokalnim zajednicama i brojnim međunarodnim stručnjacima.

Na samom otvorenju, radi propisanih mjera suzbijanja širenja koronavirusa, moći će biti oko 20-25 ljudi. Stoga su organizatori odlučili približiti otvorenje i onima koji možda neće moći fizički prisustvovati u prostorijama izložbe kroz Zoom otvorenje. U 18.30h moći ćete čuti više o modernističkoj arhitekturi prošloga stoljeća i njenom nasljeđu uz razgovor sa stručnjacima: Lukasz Stanek, Vladimir Kulić (jedan od autora izložbe jugoslavenske arhitekture u MoMi), Charles Kofi Bosumprah (mladi arhitekt iz Gane), Tvrtko Jakovina i Nikolina Jelavić Mitrović te Rasselas Lakew, etiopski režiser koji snima dokumentarac o izgradnji Etiopije za vrijeme Haila Selassija.