Hrvatski komorni orkestar na pozornici HNK-a u Zagrebu

U subotu, 27. lipnja u 11 sati, te u nedjelju, 5. srpnja u 11 sati, Hrvatski komorni orkestar održat će koncerte na pozornici HNK-a u Zagrebu.

Koncert 27. lipnja započinje Serenadom za gudače u c-molu, op. posth Maxa Brucha. Riječ je o višestavačnoj skladbi pisanoj za gudački ansambl koja, iako rijetko zastupljena na programima, vrlo primjereno upoznaje slušatelje s glazbenim stilom njemačkog romantičara, od čijih je dvjestotinjak djela tek njih nekoliko izdržalo strogi sud javnosti. 

Program nastavlja Koncert za trubu u Es-duru češkog skladatelja Johanna Baptista Georga Neruda. Izvorno pisan za corno da caccia ili tzv. prirodni rog, zbog korištena visokog instrumentalnog registra danas se taj solistički koncert najčešće izvodi na Es ili B trubi.

Kao posljednju izvedbu u programu 27. lipnja HKO izvest će četverostavačnu suitu za gudače St. Paul’s Suite, op. 29, br. 2, koja započinje živim narodnim plesom složenoga metra koji prati plesna melodija. U drugom stavku ostinato izvode druge violine a glavnu temu uvodi solo viola. Treći je stavak izvorno bio nazvan Ples a započinje glavnom temom u solo violini uz pizzicato pratnju ostalih gudača. Viola se pridružuje solo violini da bi u finalu melodiju izvodio kvartet solista. Završni je stavak fantazija na narodnu temu iz 16. stoljeća zvanu Dargason. To je seoski ples i melodija balade s tekstom „Bila je to djevojka iz moje zemlje“. Holst uz naslovnu narodnu pjesmu Dargason uvodi i tradicionalnu englesku pjesmu iz 16. stoljeća Greensleves, koju donose violončela.

Drugi koncert Hrvatskog komornog orkestra na pozornici HNK-a u Zagrebu održat će se 5. srpnja u 11 sati, a na programu su Serenada za gudače u e-molu op. 20 skladatelja Edwarda Elgara, Totentanz S 126 Franza Liszta, te Serenada za gudače op. 48. P. I. Čajkovskoga.