Omaž Gustavu Mahleru u Lisinskom

U subotu, 29. siječnja 2022. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert Zagrebačkih solista, Riječkog klavirskog tria i sopranistice Renate Pokupić. Na programu će biti dijela Gustava Mahlera i Franza Schuberta.

Neka od najpoznatijih djela Gustava Mahlera, titana simfonijske glazbe, skladatelja čije je velebne tonske vizije veliki njemački dirigent Bruno Walter okarakterizirao kao „demonske i genijalne“, izvode vrhunski hrvatski glazbenici. Strastvena i impulzivna, žestoka i potresna, eruptivna i nadahnuta, razapeta između ljubavi i smrti, neba i pakla, Mahlerova glazba baš nikog ne ostavlja ravnodušnim. Prelijepi, nezaboravni, melankolični  Adagietto iz njegove Pete simfonije, koji je svjetsku slavu stekao u čuvenom filmu Smrt u Veneciji velikog Luchina Viscontija, zapravo je Mahlerova objava ljubavi Almi Schindler, njegovoj budućoj supruzi. Veliki dirigent Willem Mengelberg, Mahlerov bliski prijatelj, u primjerku svoje partiture zapisao je da je Mahler „umjesto ljubavnog pisma Almi poslao manuskript Adagietta, a dalje ni riječi!“, a ona, i sama nevjerojatno nadarena skladateljica, opijena ljepotom i snagom emocija glazbe, odmah je razumjela njegovu poruku ljubavi i jednostavno mu otpisala: „Dođi!“.

Mahler je Almu upoznao 7. studenoga 1901. u jednom bečkom salonu, a već su se 7. prosinca tajno zaručili. Ako je ljudski život čudesno tkanje razapeto u prostoru i vremenu, na čijim se imaginarnim krajnjim točkama, riječima pjesnika, nalaze Eros i Thanatos, ljubav i smrt, onda glasovit gudački kvartet Smrt i djevojka bečkoga majstora Franza Schuberta stoji na suprotnom, dijametralno oprečnom kraju od Adagietta. Ponikao iz čuvene popijevke Smrt i djevojka, čije je glavne motive skladatelj ugradio u spori stavak, Schubertov je gudački kvartet svjedočanstvo umjetnikova suočavanja sa smrću.

I sam mučen teškom bolešću i životnim krizama, Schubert je ipak uspio stvoriti majstorsko djelo koje je svojevrsna „glazbena ispovijed“, u tonove pretvorena borba s demonom smrti ogromne energije i nevjerojatne napetosti. Melankolične, romantične Pjesme na stihove Friedricha Rückerta još su jedan dokaz Mahlerove bogate zvučne imaginacije, jedinstveno svjedočanstvo i zrcalo njegovih intenzivnih borbi i nutarnjih vrenja, strasti i kompleksnog duhovnog života. Velika je sreća i poseban privilegij u te uzvišene sfere ljudskoga duha poći s Renatom Pokupić, mezzosopranisticom svjetskoga glasa. I Glasovirski kvartet je skladba puna najintenzivnijih emocija i profinjenih, gotovo „seizmografski“ tankoćutnih titraja genijalne umjetnikove duše. Jedno je to od rijetkih Mahlerovih sačuvanih mladenačkih djela, budući da je, na našu veliku nesreću, Mahler baš sve njih osobno uništio. U izvedbi Riječkog komornog trija, bit će to još jedan od vrhunaca večeri i dostojan omaž jednom od najvećih i najoriginalnijih glazbenika bogate povijesti glazbenoga romantizma.