HNK u Zagrebu: Nova kazališna sezona

Na konferenciji za medije, održanoj 5. lipnja Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je novu kazališnu sezonu 2020./2021.

Sezonu 2020./2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. Gledatelje ćemo u idućoj sezoni iznova podsjetiti našim predstavama koliko teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu Leonard Jakovina najavio je premijeru baleta Ponos i predrasude – glasovitog klasika Jane Austen, koji će uprizorenje doživjeti u studenome u koreografiji Lea Mujića i na glazbu engleskih skladatelja različitih razdoblja. Druga baletna premijera bit će Giselle, koju će koreografirati i režirati poznati španjolski plesač, koreograf i dugogodišnji ravnatelj španjolskoga Nacionalnog baleta Jose Carlos Martinez, a glazbenom izvedbom ravnat će Dian Tchobanov.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan najavio je premijernu izvedbu predstave Kafka na žalu 26. lipnja u 19:30 sati, nastalu prema jednom od najčitanijih suvremenih romana Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija. Očekuje se i premijera predstave Genijalna prijateljica autorice Elene Ferrante. Predstava prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti. Na scenu će ju postaviti stalni gostujući redatelj Paolo Magelli. Ravnatelj Drame najavio je i remek-djelo ruskoga klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja – Revizor u režiji istaknutoga  kazališnoga  umjetnika Sergeja Potapova. Predstavljanje autora mlađe generacije u nekonvencionalnome scenskom prostoru tonskog studija HNK nastavlja se i ove sezone s autorskim projektom Ivora Martinića – Jackpot. U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst Natječaja za otkup suvremenog dramskog teksta te autorski projekt Nine Violić nazvan Karaokelektira koji će biti izveden u sklopu Ljetnih večeri u srijedu, 10. lipnja u 19 sati.

Ravnatelj Opere HNK u Zagrebu Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone, koju će otvoriti jedna od najpopularnijih i najljepših svjetskih opera – Bizetova Carmen kojom će ravnati Fabrizio Maria Carminati i Josip Šego u režiji Bernarda Arnauda. Najavljen je i Offenbachov Fantasio – koprodukcija Hrvatskoga narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier te Smrt u Veneciji u režiji slavnoga Ive van Hovea koji oblikuje Mannovo remek-djelo kao tragediju postojanja čovjeka razapeta između društvenih očekivanja i želje za osobnom slobodom. Nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, HNK u Zagrebu praizvest će i suvremeno operno djelo Posljednji intermezzo Berislava Šipuša.