Drama HNK u Zagrebu online: Zimska priča u režiji Polly Tritschler

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu donosi mogućnost gledanja dramskih predstava online, u želji da gledatelji ne izgube vezu s kazalištem. U suradnji s redakcijom 24 sata pokrenut je projekt u okviru kojeg će najširoj javnosti pokazati svoje predstave i tako u razdoblju izolacije ponuditi mogućnost uživanja u kvalitetnim umjetničkim djelima.

Od nedjelje, 19. travnja, možete pogledati predstavu Zimska priča Williama Shakespearea, u režiji Polly Tritschler. Radnja počinje na Siciliji, kada Poliksen, kralj Bohemije, žuri u domovinu poslije devetomjesečnog boravka kod svojeg prijatelja Leonta, kralja Sicilije. Leont ga svim silama pokušava zadržati te šalje svoju trudnu ženu Hermionu u nadi kako će ga ona uspjeti nagovoriti na dulji ostanak. Iznenađen uspjehom ženine misije, Leont posumnja u Hermioninu vjernost i tako počinje niz događaja koji će promijeniti sudbine svih protagonista. (Pogledajte predstavu)

Od petka, 17. travnja, možete pogledati predstavu Peer Gynt u režiji Erika Ulfsbyja. U ovoj izvedbi Ibsenova glasovita djela, Siniša Popović utjelovljuje lik staroga Peera. To je Peer koji se osvrće na proživljeno u trenutcima kada se njegov život konačno bliži kraju. Publiku će ponijeti bujica uspomena iz tamne odaje Peerovih sjećanja. Različite uspomene redaju se jedna za drugom u dugačkome nizu. Doima se kao da Peer lista amo-tamo po vlastitu foto-albumu u kojem se odvija i evocira cijeli njegov život. U njegovim uspomenama nalaze se priče, susreti i ispovijesti, a sve glumi ansambl od 14-ero glumaca. (Pogledajte predstavu)

Od utorka, 14. travnja, možete pogledati predstavu Vučjak, jednu od najvažnijih drama Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. Praizvedena 1923. na središnjoj nacionalnoj pozornici, neposredno uoči nove 1924. u kojoj se obilježavala deseta godišnjica početka Prvog svjetskoga rata, drama Vučjak Miroslava Krleže stabilizirala je promjenu na kojoj je njezin autor u shvaćanju umjetnosti i društva odlučno inzistirao. Vučjak je dramaturški, ali i stilski, metaforički, sažeo kompleks zaraćenog društva u unutrašnju dimenziju snažnog naslovnog simbola koji do danas zvuči kao opomena. (Pogledajte predstavu).

Od nedjelje, 12. travnja, možete pogledati predstavu Na kraju tjedna, u režiji Bobe Jelčića. U žarište predstave redatelj stavlja srednju klasu kao predstavnika propulzivnih vrijednosti i društveno-gospodarskoga napretka, što otvara pitanja povezanosti privatnih i javnih impulsa, odnosno pitanja o stabilnosti temelja našega građanskog društva. Raspadom ideologija na ovim prostorima nastala je velika društvena pomutnja – starih načela više nema, a nova još nisu uspostavljena. Praznina se ispunjava neostvarenim željama i naučenim mehanizmima življenja, ali negdje ispod svega ostaju tjeskoba, bijes i strah. (Pogledajte predstavu)

Od subote, 11. travnja, možete pogledati izvedbu predstave autora Kristiana Novaka Ciganin, ali najljepši, u režiji Ivice Buljana. Predstava govori o zabranjenoj ljubavi između zrele žene (Nina Violić) i mlađahnog Roma (Filip Vidović), o političkim skandalima i migracijskoj krizi. Predstavu je do sada vidjelo gotovo četrdeset tisuća gledatelja na izvedbama u HNK u Zagrebu te na spektakularnim gostovanjima u Beogradu, Ljubljani, Mariboru, Splitu, Rijeci, Brijunima i Slavonskom Brodu. Time se slava popularnog romana proširila među kazališnom publikom koja je dvoranu od premijerne izvedbe, na samom kraju 2017. godine, punila do posljednjega mjesta. (Pogledajte predstavu)

Od utorka, 7. travnja, možete pogledati Čehovljevu dramu Ivanov u režiji Eimuntas Nekrošiusa. Naslovnu ulogu Ivanova glumi Bojan Navojec, a Lana Barić njegova je žena Ana Petrovna. Ivanov je vlasnik ladanja s brojnim životnim problemima. U braku je sa ženom koju ne voli, a koja je i vrlo bolesna. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život. Kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje se na neočekivan korak. (Pogledajte predstavu)

Od subote, 4. travnja, možete pogledati predstavu Tartuffe u režiji Eduarda Milera, slavno djelo jednog od najvećih komediografa svih vremena Molièrea. Predstava donosi priču o dobrostojećem trgovcu Orgonu koji u svoju obitelj dovodi novoga prijatelja Tartuffea, unatoč protivljenju svih ukućana. Čovjek koji je očarao Orgona i njegovu majku naoko je ponizan, pobožan, moralan, pun obzira i vrlina te nadasve smjeran. Za ostale ukućane on je običan varalica, lažljivac, laskavac i licemjer. Orgon na kraju shvaća svoju zabludu, no prekasno, i tek ga kraljeva intervencija spašava od propasti. (Pogledajte predstavu)

Od utorka, 31. ožujka, možete pogledati predstavu Žena nastalu na temelju dvaju dramskih tekstova hrvatskog dramatičara Josipa Kosora – Žena i U Café du Dôme. Redatelj Paolo Magelli poveznicu između ta dva teksta pronašao je u njihovim glavnim ženskim likovima koji su u predstavi spojeni u jedan, središnji i naslovni lik u izvedbi Lane Barić. (Pogledajte predstavu)

Od ponedjeljka, 23. ožujka, možete pogledati Shakespeareovog Kralja Leara u režiji Janusza Kice, s Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi (Pogledajte predstavu).

Od nedjelje, 22. ožujka, možete pogledati nagrađivanu dramsku predstavu Ljudi od voska autora Mate Matišića, u režiji Janusza Kice. Matišić u prvom činu govori o posljedicama razuzdanog života tinejdžerske rock-zvijezde, koji je rezultirao izvanbračnim sinom, u drugom se radnja odvija u njegovim rodnim Ričicama gdje preispituje lažni moral male konzervativne sredine, dok u trećem činu govori o skrbništvu nad djecom pokojnog redatelja Krste Papića i njegove pokojne supruge.
(Pogledajte predstavu)

Od četvrtka, 19. ožujka, možete pogledati izvedbu baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova. U ulozi princa Siegfrieda nastupa Andrea Schifano, Odettu/Odiliju utjelovila je Miruna Miciu, demonskog Rotbarta Guilherme Gameiro Alves a dvorska luda je Takuya Sumitomo, no brojne su i spektakularne solističke točke u izvedbi solista i solistica Baleta HNK-a. Ništa manje dojmljivi nisu ni graciozni grupni plesovi labudica. (Pogledaj predstavu)