Drama HNK u Zagrebu online: ”Tartuffe” u režiji Eduarda Milera

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu donosi mogućnost gledanja dramskih predstava online, u želji da gledatelji ne izgube vezu s kazalištem. U suradnji s redakcijom 24 sata pokrenut je projekt u okviru kojeg će najširoj javnosti pokazati svoje predstave i tako u razdoblju izolacije ponuditi mogućnost uživanja u kvalitetnim umjetničkim djelima.

Od subote, 4. travnja, možete pogledati predstavu Tartuffe u režiji Eduarda Milera, slavno djelo jednog od najvećih komediografa svih vremena Molièrea, donosi priču o dobrostojećem trgovcu Orgonu koji u svoju obitelj dovodi novoga prijatelja Tartuffea, unatoč protivljenju svih ukućana. Čovjek koji je očarao Orgona i njegovu majku naoko je ponizan, pobožan, moralan, pun obzira i vrlina te nadasve smjeran. Za ostale ukućane on je običan varalica, lažljivac, laskavac i licemjer. Orgon na kraju shvaća svoju zabludu, no prekasno, i tek ga kraljeva intervencija spašava od propasti. (Pogledajte predstavu)

Od utorka, 31. ožujka možete pogledati predstavu Žena nastalu na temelju dvaju dramskih tekstova hrvatskog dramatičara Josipa Kosora – Žena i U Café du Dôme. Redatelj Paolo Magelli je poveznicu između ta dva teksta pronašao u njihovim glavnim ženskim likovima koji su u predstavi spojeni u jedan, središnji i naslovni lik u izvedbi Lane Barić. (Pogledajte predstavu)

Od ponedjeljka, 30. ožujka možete pogledati izvedbu baleta Modrobradi u koreografiji Staša Zurovca po glazbi Marjana Nećaka (pogledajte predstavu). Balet se temelji na poznatoj legendi o Modrobradome, pronašavši nadahnuće u pripovijetki Modrobradi i njegovih sedam žena francuskoga nobelovca Anatolea Francea, originalnoj priči Charlesa Perraulta Modrobradi te libretu Béle Balásza za operu Béle Bartóka Dvorac Modrobradog.

Od subote, 28. ožujka možete pogledati baletnu izvedbu Petar Pan u koreografiji Giorgija Madije i pod ravnanjem Alana Bjelinskog (pogledajte predstavu). Priča o dječaku koji ne želi odrasti jedna je od najpoznatijih dječjih priča svih vremena. Od 1904. godine, kada ju je pisac James M. Barrie predstavio kao kazališnu predstavu, Petar Pan osvaja publiku diljem svijeta.

Od petka, 27. ožujka u 20:00 sati, možete pogledati predstavu Vučjak, jednu od najvažnijih drama Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana (pogledajte predstavu). Praizvedena 1923. na središnjoj nacionalnoj pozornici, zapravo neposredno uoči nove 1924. u kojoj se obilježavala deseta godišnjica početka Velikoga ili Svjetskoga rata, drama Vučjak Miroslava Krleže stabilizirala je promjenu na kojoj je njezin autor u shvaćanju umjetnosti i društva odlučno inzistirao. Vučjak je dramaturški, ali i stilski, metaforički, sažeo kompleks zaraćenog društva u unutrašnju dimenziju snažnog naslovnog simbola koji do danas zvuči kao opomena.

Od ponedjeljka, 23. ožujka možete pogledati Shakespearovog Kralja Leara u u režiji Janusza Kice, s Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi (pogledajte predstavu). Od nedjelje, 22. ožujka na Youtube kanalu 24 sata možete pogledati nagrađivanu dramsku predstavu Ljudi od voska Mate Matišića u režiji Janusza Kice (pogledajte predstavu). Matišić u prvom činu govori o posljedicama razuzdanog života tinejdžerske rock zvijezde, koji je rezultirao izvanbračnim sinom, u drugom se radnja odvija u njegovim rodnim Ričicama gdje preispituje lažni moral male konzervativne sredine, dok u trećem činu govori o skrbništvu nad djecom pokojnog redatelja Krste Papića i njegove pokojne supruge. 

Prva prikazana predstava bila je Tko pjeva, zlo ne misli (pogledaj predstavu). Od četvrtka, 19. ožujka u 17:00 sati na YouTube kanalu 24 sata možete gledati izvedbu baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova (pogledaj predstavu). U ulozi princa Siegfrieda nastupa Andrea Schifano, Odettu/Odiliju utjelovila je Miruna Miciu, demonskog Rotbarta Guilherme Gameiro Alves a dvorska luda je Takuya Sumitomo, no brojne su i spektakularne solističke točke u izvedbi solista i solistica Baleta HNK-a ništa manje dojmljivi nisu ni graciozni grupni plesovi labudica.