Gostovanje predstave Tramvaj zvan žudnja Kazališta Marina Držića u ZKM-u

U ponedjeljak, 5. i utorak, 6. srpnja u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se gostujuće izvedbe predstave Tramvaj zvan žudnja Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, nastale prema istoimenom kultnom tekstu Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Tišljarića.

Predstava je u Kazalištu Marina Držića premijerno izvedena 9. listopada 2020. te je od kritike hvaljena za uspješnu i ujednačenu režiju te izvrsna glumačka ostvarenja. Davor Mojaš na kritičkom kazališnom portalu Kazaliste.hr navodi: „Redatelj Paolo Tišljarić, koji potpisuje i scenografiju i izbor kostima, dramaturški vješto slaže i gradi predstavu, precizno izmjenjujući ritmički ujednačene prizore drame u promišljenoj glumačkoj podjeli koja gotovo nema slabog izbora. Gluma u Tramvaju zvanom žudnja uigrana je, predana te likovi, svaki na svoj način, dopunjuju redateljska rješenja.“

Tramvaj zvan žudnja povijesno je zaživio kao dramski film s elementima film-noira, snimljen 1951. kao adaptacija istoimenog kazališnog komada Tennesseeja Williamsa (za koji je 1947. osvojio Pulitzerovu nagradu). To je priča o južnjačkoj ženi, Blanche Dubois, koja doživljava niz osobnih gubitaka, ostavlja aristokratsko okruženje i pronalazi utočište sa sestrom Stellom i njenim mužem Stanleyem Kowalskim u trošnom stanu u New Orleansu.