Gostovanje predstave Sjećanja gradova u ZKM-u

U petak, 23. listopada, u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će izvedena gostujuća predstava Sjećanja gradova nastala u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK iz Budimpešte.

Sjećanja Gradova bazirana je na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao veliki val. Rijeka je u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila mađarska luka, te je u tom periodu preko Rijeke u SAD emigrirao veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena od dokumenata pronađenih u arhivima, predstava se bavi  migracijama koje su se odvijale u prošlom stoljeću, ali se istovremeno referira i na aktualne seobe kojih smo svakodnevno svjedoci.  

Predstava Sjećanja Gradova (Memoria civitatis) nastala u režiji Edvina Liverića prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme. Predstava se izvodi na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluje i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je, kako bi dočarao te gradove kao prave europske melting potove toga vremena, što su oni zaista i bili u datom periodu.