Filmski tjedan u Kinoteci: Kad topovi utihnu

Od ponedjeljka, 22. do subote, 27. studenog u Kinoteci tjedan otvara razgovor o Dini u programu Kontraplan, u ciklusu Okupirani gradovi prikazuju se filmovi inspirirani poraćem, Kultni petak donosi Noćnog portira, a među Novitete stiže Zbornica Sonje Tarokić.

Kontraplan: Frank Herbert i Dina

Roman Dina Franka Herberta iz 1965. godine u fokus šire javnosti vraćen je nedavnom ekranizacijom Denisa Villeneuvea, no tijekom desetljeća postao je jedan od najprepoznatljivijih multimedijskih fenomena znanstvene fantastike. O nasljeđu Dine bit će govora u novom izdanju Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmovima razgovara iz perspektive srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. U razgovoru će sudjelovati autorica znanstvene fantastike i filozofkinja Riva Zmajoki te Frank Pavich, autor već gotovo pa kultnog dokumentarnog filma Dina Alejandra Jodorowskog (2013), koji će s eprikazati na početku tribine. Priča je to o jednom od najboljih filmova koji nikada nisu snimljeni: ambicioznom pokušaju čileanskog redatelja iz naslova da ekranizira Herbertovov klasik, koji je čak i unatoč svojom (ne)slavnom neuspjehu prerastao u jedan od najutjecajnijih projekata svih vremena. Razgovor će moderirati filmski kritičar i stručnjak za znanstvenu fantastiku Silvestar Mileta, a vodit će se na engleskom jeziku.

Okupirani gradovi: Kad topovi utihnu

Bliži se kraj ciklusa Okupirani gradovi u sklopu kojeg će se sljedeći tjedan prikazivati filmovi koji tematiziraju poraće. Otvara ga Pepeo i dijamanti, uzbudljivi križanac drame i trilera smješten u Poljsku na zadnji dan okupacije, a govori o mladiću iz pokreta otpora koji dobiva zadatak smaknuti lokalnog komunističkog vođu. Riječ je o jednom od klasika poljske kinematografije, kojim je Andrzej Wajda pružio eksplozivan i provokativan pogled na izazove s kojima se Poljska suočavala nakon Drugog svjetskog rata. U programu se prikazuje i Treći čovjek, jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih britanskih filmova svih vremena, u kojem je Carol Reed majstorski spojio tradiciju film noira, njemačkog ekspresionizma i poetskog realizma u zabavan križanac špijunske pustolovine i trilera.

Kultni petak: Noćni portir

Sljedeće izdanje Kultnog petka donosi Noćnog portira Liliane Cavani, intrigantnu priču o ženi koja je preživjela nacistički logor, a koja se upušta u vezu sa svojim tadašnjim ljubavnikom – SS-oficirom Maxom. Predvođen naelektriziranim i zavodljivim nastupima Charlotte Rampling i Dirka Bogardea, Noćni portir jedan je od najkontroverznijih filmova 1970-ih. U vrijeme premijere napadan je kao senzacionalistička (s)eksploatacija strahota holokausta, ali i slavljen kao transgresivno remek-djelo koje sadomazohističke igre moći koristi da bi postavio radikalna pitanja o osobnoj autonomiji i identitetu. No bez obzira koju stranu u ovoj raspravi zauzeli, film Liliane Cavani neupitni je klasik vremena u kojem se kinematografija nije ustručavala pomicati granice, zbog čega je i danas jednako intrigantan i provokativan. U Kinoteci se prikazuje nedavno restaurirana inačica filma.

Noviteti: Zbornica

Među Novitete stižu dva naslova s aktualnog Zagreb film festivala. Prvi je Zbornica, dugoočekivani debitantski film Sonje Tarokić, koji kroz autentičan portret dinamike školskog osoblja pruža uvjerljivu satiru hrvatskog društva. S fascinantno razrađenom mizanscenom, dinamičnom kamerom, pametnim humorom te nadahnutom glumačkom ekipom, Zbornica je film koji ćete dugo pamtiti. Film je nagrađen posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Karlovim Varima. Sa ZFF-a stiže i Čovjek koji je prodao svoju kožu, drama tuniskog redatelja Kaouthera Bena Hanije o mladom imigrantu iz Sirije koji svoju kožu preda renomiranom umjetniku. Inspirirana radom kontroverznog belgijskog umjetnika Wima Delvoyea, ova gorka satira umjetničkog svijeta bila je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a Yahyi Mahayniju u Veneciji je donijela nagradu za najboljega glumca.

Novosti u Novitetima zaključuje Francuska depeša, nova komedija osebujnog američkog redatelja Wesa Andersona, koju je kritika opisala kao ljubavno pismo novinarstvu, obilježeno za Andersona prepoznatljivim vizualnim izričajem i impresivnom glumačkom ekipom. Na repertoaru su i dalje dva filmska hita iz susjedstva, koja su izazvala velik interes među domaćom publikom: biografski film Toma Dragana Bjelogrlića, ekranizaciju priče o dramatičnom životu pjevača narodne glazbe Tome Zdravkovića, te Južni vjetar: Ubrzanje Miloša Avramovića, nastavak uzbudljivog akcijskog krimića iz 2018., o borbama za moć i utjecaj u kriminalnom podzemlju. Na repertoaru su i Pali anđeli Wonga Kar-waija, neonom okupana melankolična priča o urbanim osamljenicima u potrazi za ljubavlju i razumijevanjem.

Matineja: Encanto: Naš čarobni svijet

Encanto: Naš čarobni svijet novi je animirani film studija Disney, a govori o neobičnoj obitelji Madrigal, koja živi skrivena u magičnoj kući u planinama Kolumbije u divnom i šarmantnom mjestu zvanom Encanto. Junakinja filma je djevojčica Mirabela, koja će morati spasiti svoju obitelj od iznenadnih nevolja. Uz vrhunsku animaciju i nadahnutu sinkronizaciju, riječ je o još jednom nezaobilaznom naslovu za najmlađe filmofile.