Filmski program Motovun u Laubi

Od četvrtka, 25. kolovoza do nedjelje, 4. rujna 2022. u Laubi održat će se filmski program Motovun u Laubi, koji će predstaviti izbor filmova prikazanih u sklopu ovogodišnjeg Motovun film festivala.

Publika u Laubi moći će vidjeti motovunskog pobjednika, film Ratni konj američkih redateljica Gine Gammel i Riley Keough, unuke Elvisa Presleya. Žiri se dojmila priča o teškom odrastanju mladih pripadnika plemena Lakota u rezervatu u Južnoj Dakoti te sjajne glumačke izvedbe naturščika iz tog plemena.

U programu je i dobitnik nagrade žirija kritičara FIPRESCI – Sveti duh španjolskog redatelja Cheme Garcíje Ibarre je tragikomični triler o sljedbi koja vjeruje u paranormalne pojave, snimljen dojmljivo na 16-milimetarskom filmu.

Reviju će, kao i u Motovunu, otvoriti Put pod noge, prvijenac Panaha Panahija, sina najpoznatijeg iranskog redatelja Jafara Panahija. Nagrađen na brojnim prestižnim festivalima, ovaj vedri uradak o putovanju kaotične obitelji mnoge će podsjetiti na omiljenu Little Miss Sunshine.

Motovunsku publiku zabavili su i Divlji momci, danska komedija o putu do samospoznaje dvojice slučajnih partnera u bijegu pred policijom po šumama i fjordovima. Na pitak, pomalo i zabavan način cijenjeni njemački redatelj Andreas Dresen ispričao je filmom Kurnaz protiv Busha, borbu njemačke Turkinje za izbavljenjem sina iz američkog logora Guantanamo.

Program u Laubi obogaćen je još jednom sjajnom pričom o sazrijevanju. Uznemirujuća islandska drama Prekrasni stvorovi, nagrađena u Cannesu, Veneciji i Berlinu, suptilno secira različite aspekte muškosti. S posebnom pohvalom na Berlinaleu dolazi i film Tri zime, prekrasno snimljena priča o ljubavi na kušnji u teškim uvjetima života u švicarskim Alpama.

Francuski film Arthur Rambo prati uspješnog pisca arapskog podrijetla kojem karijera dolazi u pitanje nakon što upada u lekciju otkazivanja kulture na internetu, dok dojmljivu priču o povratniku u Napulj koji se suočava s mračnim tajnama iz prošlosti, donosi Nostalgija redatelja Marija Martonea.

Šlag na torti bit će prikazivanje dokumentarca Abba: The Movie iz Švedske, ovogodišnje zemlje partnera festivala. Riječ je o karaoke projekciji filma o najslavnijoj švedskoj grupi na kojoj je publika pozvana i zapjevati.

Projekcije se održavaju u 21 sat, a ulaznice su dostupne na www.mojekarte.hr/Motovun2022

Raspored:

25.8. | Put pod noge
26.8. | Sveti duh
27.8. | Arthur Rambo
28.8. | Divlji momci
30.8. | Tri zime
31.8. | Prekrasni stvorovi
1.9. | Kurnaz protiv Busha
2.9. | Abba: The Movie
3.9. | Nostalgija
4.9. | Ratni konj