Tjedan u Kinoteci: I konje ubijaju, zar ne?

U tjednu od 31. svibnja do 4. lipnja Kinoteka, u suradnji s Književnim klubom Booksa, organizira Filmsko-čitateljski klub u sklopu kojeg se prikazuje film I konje ubijaju, zar ne?.

Filmsko-čitateljski klub zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, osnovan s ciljem istraživanja odnosa filma i književnosti. Tema sljedećeg izdanja kluba je I konje ubijaju, zar ne? – roman Horacea McCoya i njegova istoimena adaptacija u režiji Sydneya Pollacka, koji govore o iscrpljujućim plesnim maratonima koji su bili popularni za vrijeme Velike depresije u SAD-u 1930-ih godina. McCoyev roman izrazito su cijenili francuski egzistencijalisti, dok se Pollackov film drži za jedan od najboljih i najdojmljivijih američkih filmova šezdesetih. Uz dojmljivu priču o sustavu koji u vremenu krize tjera ljude da se okreću jedni protiv drugih, film krase i odlični glumački nastupi Jane Fonda, Michaela Sarrazina, Susannah York i Giga Younga, koji je za svoju ulogu nagrađen i Oscarom.

Među novitetima na programu je Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu. Riječ je o dokumentarnom filmu Tomislava Jelinčića, koji prati odnos najpoznatije hrvatske rode Malene i Stjepana Vokića, umirovljenika iz Slavonskog broda, koji se za Malenu počeo brinuti nakon što su joj lovci ozlijedili krilo. Film je na posljednjem izdanju Liburnia film festivala osvojio Nagradu publike. Prikazuje se i Zvuk metala Dariusa Mardera o glazbeniku koji iznenada izgubi sluh i priključuje se zajednici nečujućih. Na programu je i Ljeto ’85., novi film popularnog francuskog redatelja Françoisa Ozona, u kojem govori o odrastanju, prijateljstvu i prvoj ljubavi. Na repertoaru je i Zemlja nomada Chloé Zhao,  Još jedna runda Thomasa Vinterberga te Minari Leeja Isaaca Chunga.