Retrospektiva Akija Kaurismäkija u kinu Tuškanac

Od ponedjeljka 1. do srijede 10. ožujka kino Tuškanac prikazuje retrospektivu kultnog finskog filmaša Akija Kaurismäkija koju čak šesnaest naslova nastalih u razdoblju 1983-2017.

Retrospektivu filmova Akija Kaurismäkija započinje humorna drama Čovjek bez prošlosti (2002), središnje djelo autorove tzv. finske trilogije kojom je dodatno proširio tematski i stilski opseg svog autorskog rukopisa. Ovjenčano u Cannesu s čak četiri nagrade, između ostalog i Velikom nagradom žirija i nagradom ekumenskog žirija, djelo predstavlja jedan od vrhunac Kaurismäkijeve karijere. 

U nastavku retrospektive bit će prikazan prvi segment autorove tzv. finske trilogije, humorna drama Plutajući oblaci (1996), ovjenčana najprestižnijom finskom nagradom Jussi u pet najvažnijih kategorija, te Svjetla u sumraku (2006), drama ovjenčana s nagradama Jussi za najbolji film, fotografiju i scenografiju.

U sklopu retrospektive bit će prikazane i redateljeve ekscentrične i osuvremenjene adaptacije književnih djela, Kaurismäkijev dugometražni prvijenac Zločin i kazna (1983), po romanu F. M. Dostojevskog, adaptacija Shakespearea Hamlet se okreće biznisu (1987), potom Boemski život (1992), po romanu Henrija Murgera, te Juha (1999), slobodna nijema adaptacija istoimenog romana Juhanija Ahoa nagrađena na Berlinaleu. 

Retrospektiva donosi i filmove ceste Calamari Union (1985), o skupini putujućih rockera kojim se Kaurismäki predstavio kao žanrovski eklektičan autor čvrsto usidren u pop-kulturu, kultni Lenjingradski kauboji idu u Ameriku (1989), svojevrsnu farsičnu interpretaciju americane kojom je redatelj privukao i pozornost šire međunarodne publike, te komediju Pazi na svoj rubac, Tatjana (1994), ovjenčanu nagradama Jussi za najbolji film i fotografiju. 

Kino Tuškanac prikazat će i autorovu tzv. proletersku ili gubitničku trilogiju. Čine ju humorna drama Sjenke u raju (1986), ovjenčana nagradom Jussi za najbolji film te najuspjeliji primjer Kaurismäkijeve autorske poetike, crnohumorna drama Ariel (1988) u kojoj se autor tematski posvetio motivu bijega, a za čiju je režiju na festivalu u Moskvi ovjenčan nagradom FIPRESCI, te drama Djevojka iz tvornice šibica (1990), ovjenčana s četiri finske filmske nagrade Jussi.

Bit će prikazani i noviji redateljevi naslovi, Le Havre (2011), drama ovjenčana nagradom FIPRESCI u Cannesu, ostvarenje u kojem se Kaurismäki, na sebi svojstven način, posvetio temi afričkih imigranata u Francuskoj, humorna drama Druga strana nade (2017), ovjenčana Srebrnim medvjedom i na festivalu u San Sebastiánu nagradom FIPRESCI, te Unajmio sam plaćenog ubojicu (1990), jedini film kojeg je Kaurismäki realizirao na engleskom jeziku.