Filmske mutacije u Gorgoni

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma u partnerstvu s MSU-om u Gorgoni, u petak i subotu, 3. i 4. svibnja s početkom u 19 sati prikazuje Radikalan krajolik japanskog revolucionarnog filma stvaranog krajem 1960-ih i početkom 1970-ih s filmovima Nagise Oshime, Masaoa Adachija i Katsua Kanaija.

U žarište dvodnevnog programa stalni mutacijski filmolog Go Hirasawa smjestio je jedan od formalno najradikalnijih i najrefleksivnijih filmova beskompromisnog ikonoklaste Nagise Oshime Čovjek koji je ostavio oporuku na filmu (1970.), ujedno središnje iskustvo teorije krajolika. Teorija krajolika (fukeiron) bila je glavna tema umjetničkih politika u onodobnoj militantnoj intelektualnoj javnoj sferi u Japanu, čije je paradoksalno rastojanje utemeljio filmski teoretičar Masao Matsuda, a paradigmatski razradio filmom A.K.A. Serijski ubojica (1969.) redatelj Masao Adachi te scenarist Mamuru Sasaki i fotograf Takuma Nakahira kao novu teoriju politike i revolucije koja je snimala strukturu državne moći u krajolicima svakodnevice.

Prijelaz od teorije krajolika prema stanjima filma psihodelije koja će zaokupiti ovogodišnje Mutacije najavljuju druga dva dijela Trilogije nasmiješene Mliječne staze Katsua Kanaija, jednog od najinventivnijih filmaša vizualnih poema u povijesti japanskog filmskog undergrounda, a gotovo nevidljivih izvan Japana: poglavlje Zemlja pod naslovom Good-bye (1971.), film ceste prema osobnom i kolektivnom metalurškom podrijetlu u Koreji pod vojnom diktaturom i poglavlje Nebo ili Kraljevstvo (1973.) u kojem pjesnika koji se prodao svome vremenu bog Kronos izbacuje na Otočje Galapagos.

Ulaz je slobodan.

Program:

petak, 3. svibnja

19 sati: Katsu Kanai, Good-bye, 1971., 16-mm_DCP, 52 min

20 sati: Nagisa Oshima, Čovjek koji je ostavio oporuku na filmu (Tokyo Senso Sengo Hiwa), 1970., 35-mm_DCP, 94 min

subota, 4. svibnja

19 sati: Masao Adachi, Ženska srednjoškolska gerila (Jogakusei gerira), 1969., 16-mm_DCP, 72 min

20.30 sati: Katsu Kanai, Kraljevstvo (Ôkoku), 1973., 16-mm_DCP, 83 min

Detaljan raspored na poveznici: http://www.msu.hr/dogadanja/filmske-mutacije-festival-nevidljivog-filma-radikalni-krajolik-japanskog-filma/1471.html

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 3. svibnja 2024.