Noć europskog filma u Kinu Metropolis

U petak. 20. studenog u 18 sati, u Kinu Metropolis održat će se Noć europskog filma povodom koje će biti prikazan film Pinokio, najnovije ostvarenje talijanskog redatelja Mattea Garronea. Ulaz na projekciju filma je slobodan do ispunjenja 50 mjesta u dvorani.

Vjerna filmska adaptacija slavne priče ”Pinokijeve pustolovine” autora Carla Collodija o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta Geppetta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje sistemom pokušaja i pogreške, naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjige, donosi ujedno realističnu i fantastičnu pustolovinu smještenu u ruralnoj, bezvremenskoj i neodoljivoj Italiji koja odiše zemljom, morem i farmama, donoseći univerzalnu poruku o osobnom rastu i učenju kroz život.

O redatelju:
Matteo Garrone rođen je 15. listopada 1968. godine u Rimu. Godine 1996. osvaja nagradu Sacher d’Oro pod pokroviteljstvom Nannija Morettija za svoj kratki film Silueta, a koji je u konačnici postao jedna od tri epizode njegovog prvog dugometražnog filma Land in Between. Godine 2008. osvaja Europsku filmsku nagradu i nagradu David di Donatello u kategoriji najboljeg redatelja za film Gomora. S filmom Reality iz 2012. godine osvaja nagradu Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu, a 2015. godine s filmom Tale of Tales ulazi u službenu kompeticiju za Zlatnu palmu. Njegov najnoviji film je Pinokio koji je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Noć europskog filma (European Cinema Night) projekt je Kreativne Europe – Potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas, koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Od 16. do 20. studenoga ove godine 75 gradova diljem Europe. Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. godine.

Ulaz na projekciju filma Pinokio je slobodan do ispunjenja 50 mjesta u dvorani, a preporučuje se raniji dolazak radi provedbe propisanih epidemioloških mjera i zauzimanja mjesta.