Festival perforacije i Noć performansa 2023.

Festival Perforacije u svom 15. izdanju od utorka, 27. lipnja do nedjelje, 2. srpnja okuplja raznolik program izvedbenih umjetničkih projekata nezavisnih scenskih umjetnika i umjetnica. U organizaciji Domina na Perforacijama predstavit će se najbolje od hrvatske angažirane art scene uz jaka međunarodna pojačanja.

Platforma koja za cilj ima dati podršku eksperimentu u kazalištu, plesu i performansu, osim u Zagrebu, svoj će program predstaviti i na gostovanjima Perforacija u Dubrovniku, Rijeci i Koprivnici.

Paralelno s festivalom Perforacije, u Laubi će se 27. lipnja održati Noć performansa, manifestacija s jednim od najotvorenijih programa za promišljanje suvremenosti kroz art i angažiranost. Tema ovogodišnje Noći performansa je feministički art i umjetničke prakse. Svoje će interdisciplinarne radove u okviru Noći performansa i Perforacija 2023. predstaviti umjetnici i umjetnice: SoXe, žuж, Nikolina Butorac, Igor Zenzerović, Ana Katulić, Irena Boćkai, Lucija Žuti, Škart, Matea Bilosnić, Ana Kreitmeyer, Žiga Divjak, Arijana Lekić – Fridrih, Via Negativa, Sonja Leboš, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Jasna Žmak, Domagoj Ivanković i Juraj Šantorić.

U programu će biti predstavljena i premijerna izvedba Pripreme za sadašnje Ane Kreitmeyer, koja će svojom novom koreografijom na krovu Centra mladih Ribnjak 27. lipnja u 21:30 zaintrigirati publiku predstavom koja plovi od anksioznosti do borbenosti.

Od gostujućih predstava, zagrebačka će publika imati priliku pogledati slovenskog prvaka drame Marka Mandića kako razigrava sve svoje glumačke kreacije od početka vlastite karijere u izvedbi MandićCirkus u Kerempuhu 1. srpnja u 21 sat. MandićCirkuss Undressed gostuje u sklopu suradnje sa slovenskom kompanijom Via Negativa, organizacijom koja više od 15 godina pomiče granice izvedbene umjetnosti.

Perforacije u Zagrebu zatvorit će renomirana izvedbena i interdisciplinara umjetnica Sonja Leboš 2. srpnja u 21 sat. U Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma izvest će performativno čitanje Opere Commerciale 2, nakon kojeg slijedi koncert poznatog zagrebačkog kolektiva Živa voda: Nesvrstani Armstrong.

Lokacije: Lauba, Zagrebački plesni centar, Kerempuh, Centar mladih Ribnjak, Booksa, Zagrebački Velesajam i javni gradski prostor.

Detaljan program na stranici: https://thisisadominoproject.org/

Izvor: www.thisisadominoproject.org , Kulturauzagrebu.hr, 18. lipnja 2023.