Festival europskog filma

25. 6. 2024.

Festival europskog filma – 13. uzastopni program europskih filmova u Hrvatskoj, održava se od srijede, 3. do subote, 27. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Kinu Metropolis MSU i u Kinu Sesvete. Kroz tri programske kategorije – Europremijere, Panorama hrvatskog filma i Program Junior bit će prikazan 31 filmski naslov, od kojih je 16 premijera, na 39 projekcija.

Program Europremijere u Kinu Metropolis održava se od srijede, 3. do subote, 27. srpnja, a od srijede, 10. do utorka, 16. srpnja seli na Ljetnu pozornicu Tuškanac, gdje će biti prikazano 7 filmova s početkom u 21:30 sati, s francuskom kinematografijom u fokusu. Kao počasni film otvaranja programa na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se hrvatski kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu. Program Panorama hrvatskog filma donosi najbolje domaće naslove protekle filmske sezone, a održava se od četvrtka, 11. do utorka, 23. srpnja u Kinu Metropolis MSU. U Programu Junior od četvrtka, 11. do subote, 20. srpnja u Kinu Sesvete prikazat će se animirani naslovi i hrvatske manjinske koprodukcije za mlade.

Festival europskog filma 2024. odvija se prigodom obilježavanja 11. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, HAVC-a, EUNIC-a, Grada Zagreba i veleposlanstava europskih zemalja u Hrvatskoj, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Festival Europskog filma nasljednik je Dana europskog filma, održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma, održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

Detaljan raspored i informacije na poveznici: https://reuf.eu/raspored-projekcija/

Izvor: www.reuf.eu, Kulturauzagrebu.hr