Festival europskog filma 2023

Tijekom čitavog srpnja 2023., prigodom obilježavanja jubilarne, desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održat će se deseti uzastopni program europskih filmova u Hrvatskoj – Festival europskog filma, koji će se ove godine održati na četiri lokacije: Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete. Na festivalu (koji za razliku od Revije donosi premijerne filmove) održat će se zagrebačke premijere 14 europskih filmova, te će revijalno biti prikazani i najbolji hrvatski filmovi protekle filmske sezone u novom programu Panorama hrvatskog filma (nasljednik programa Pula u Zagrebu).

Program Panorama hrvatskog filma održava se od subote, 1. srpnja u Kinu Metropolis MSU, KC Dubrava i NS Sesvete. Od srijede, 12. do utorka, 18. srpnja 2023. održava se tjedan svakodnevnih projekcija na Ljetnoj pozornici Tuškanac s početkom u 21:30 sati, gdje će biti prikazano sedam premijernih europskih filmova. Od srijede, 19. do subote, 22. srpnja te od utorka, 25. do subote, 29. srpnja u Kinu Metropolis prikazat će se sedam zagrebačkih kino-premijera europskih filmova, te reprize sedam filmova s Ljetne pozornice Tuškanac.

Raspored Festivala europskog filma moguće je pratiti na web-stranicama www.festivaleuropskogfilma.euwww.reuf.eu te na facebook-stranici  www.facebook.com/festivaleuropskogfilma.

Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis te KC Dubrava i NS Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen pa se poziva gledatelje da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. U slučaju kiše projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na facebook-stranici festivala, no Kino Metropolis reprizirat će sav program od 19. do 29. srpnja.

Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova, HAVC-a i Eunica, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Umjetnički ravnatelj Festivala europskog filma je Zlatko Vidačković, a producent Željko Anzulović. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma, održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma, održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

Izvor: www.reuf.eu, Kulturauzagrebu.hr, 29. lipnja 2023.