Festival animacije za djecu i mlade Animafin

Festival animacije za djecu i mlade Animafin održava se u subotu, 16. prosinca 2023. godine u Centru KNAP. Program se sastoji od mnogobrojnih radionica i projekcija animiranih filmova. Ulaz na sva događanja je besplatan. Festival organizira Luma Film u partnerstvu s Centrom KNAP, a sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Glavni dio festivala čine projekcije vrhunskih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta. Kratki animirani filmovi su prava remek-djela koja postavljaju važna pitanja, inspiriraju, nadahnjuju, nasmijavaju i zabavljaju. Vizualno su inspirativni i potiču kreativnost. Filmovi su namijenjeni prvenstveno djeci i mladima te njihovim obiteljima, ali su prikladni i za sve ljubitelje kvalitetne animacije.

Prvi Animafin održan je 2. 12. 2022. godine u kinu Tuškanac. Ideja za pokretanjem festivala nastala je tijekom provođenja Škole animacije Luma filma u okviru koje se redovito prikazuju kvalitetni naslovi polaznicima škole. Došlo se do zaključka da šire građanstvo nema puno prilika pogledati kvalitetni animirani film, te se iskristalizirala želja za osnivanjem festivala s fokusom na filmove za djecu i mlade. Kroz festival se djeca i mladi, ali i šira publika može susresti s pravim draguljima animacije iz cijelog svijeta. Kuratorica festivala je producentica Maša Udovičić koja zbog prirode posla pozorno prati svjetske festivale animiranog filma.

Raspored filmskog programa

Program kratkih animiranih filmova za djecu od 6 i više godina prikazuje se od 12 do 13 sati u Velikoj dvorani Kazališta KNAP.

1. Mala, sićušna lisica – Aline Quertain, Sylwia Szkiladz, Francuska, Belgija, Švicarska

2. Crni vuk, bijeli vuk – Ivana Guljašević Kuman, Hrvatska

3. Zebra – Jula Ocker, Njemačka

4. Kakav si ti cvijet? – Yinuo Li, Yan Gu, Simiao Wang, Shilong Ji, Yaya Li, Kina

5. Guska – Jan Mika, Češka, Francuska

6. Crvena jabučica – Ana Horvat, Hrvatska

7. Boom – Romain Augier, Charles Di Cicco, Gabriel Augerai, Yannick Jacquin, Laurie Pereira de Figueiredo, Francuska

Program kratkih animiranih filmova za djecu od 12 i više godina prikazuje se od 13 do 14 sati u Velikoj dvorani Kazališta KNAP.

1. Biti dijete – Simone Giampaolo, Ujedinjeno kraljevstvo

2. 11 – Vuk Jevremović, Hrvatska

3. Suho lišće – Lukas Winter, Estonija

4. Zastavice za plažu – Sarah Saidan, Francuska, Iran

5. Toplinski val – Fokion Xenos, Grčka

6. Suočavanje – Sam Gainsborough, Ujedinjeno kraljevstvo

7. Iris – Lucija Bužančić, Hrvatska

8. Svjetiljke – Juan Pablo Zaramella, Portugal

Izvor: www.animafin.eu, Kulturauzagrebu.hr, 29. studenoga 2023.