Factum dokumentarni filmovi online

Produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma Factum, otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje.

Opširnije o filmovima i poveznice za gledanje:

Poezija i revolucija donosi priču iz vrijemena studentskog štrajka 1971. godine. Skupina studenata filma predvođena redateljima Brankom Ivandom i Zoranom Tadićem počela je kamerama pratiti događanja. Nakon što je štrajk razbijen, a vođe uhićeni i osuđeni, snimljeni je materijal arhiviran u policiji. Trideset godina nakon tih događaja, Factum je pronašao dio originalnog materijala i Branko Ivanda je dovršio film koji prikazuje događaje koji su obilježili ne samo živote sudionika, već i cijelu Hrvatsku.

BBB redatelja Saše Podgorelca zapis je borbe ove skupine zagrebačkih nogometnih navijača za povratak starog imena nogometnog kluba Dinamo 1990-ih. Tvrdeći da je naziv nogometnog kluba Dinamo nametnut od strane komunističkog režima, predsjednik Franjo Tuđman ga je tada promijenio u Croatia. BBB za vrijeme njegova režima tako postaje simbol političkog otpora, a sukob je kulminirao na glavnom zagrebačkom trgu, kad su navijači izviždali Tuđmana. BBB je prvi hrvatski dokumentarni film koji je u kinima prikazivan dulje od dva tjedna.

Klasa optimist autorice Lane Šarić dokumentira vlastitu borbu s leukemijom i njenim posljedicama, stvarajući jedinstven film koji plijeni optimizmom i u najtežim situacijama. Kada sretnim spojem medicinskih dosega i liječničkih napora, uz pomoć obitelji i prijatelja te zahvaljujući vlastitoj borbenosti, pacijenti ozdrave, njihovi životi u potpunosti će se promijeniti.

Sve o Evi renomiranog snimatelja, fotografa i redatelja Silvestra Kolbasa sniman kroz više godina, prati autora i njegovu ženu u brojnim pokušajima i osobnim dilemama tijekom procesa umjetne oplodnje. Film do srži ulazi u prostore intime i ljudske privatnosti osvaja hrabrošću i ostavlja bez daha, a mnogi takozvani isključivo filmski kriteriji padaju u vodu pred plačem tek rođene i dugoočekivane Eve. Film Sve o Evi svojedobno je bio jedan od najgledanijih Factumentaraca.

Dečko kojem se žurilo jedan je od najnagrađivanijih i najboljih domaćih dokumentaraca s početka novog tisućljeća. Riječ je o osobnoj priči redateljice Biljane Čakić-Veselič o potrazi za bratom nestalim tijekom rata u Hrvatskoj 1991. koji se dijelom nastavlja na priču redateljičine bake čiji je suprug ubijen u Drugom svjetskom ratu, a kojega je ona cijeloga života čekala.

Godine hrđe drugi je dio trilogije o Puli redatelja Andreja Korovljeva. Priča je to o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog  brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

Djeca tranzicije posljednji je film prerano preminulog kolege Matije Vukšića, a prati odrastanje četvero djece iz tranzicijske Hrvatske, govoreći o njihovim željama, nadanjima, strahovima i smrti.  Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su to preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost.

Generacija ’68 Nenada Puhovskog redateljev je filmski hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će ”biti realna i zahtijevati nemoguće”. Lako je imati ideje; učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede – nešto teže. Odbacujući ideale ’68 kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…

Goli je višestruko nagrađivani dokumentarac u kojem scenaristica i redateljica Tiha K. Gudac istražuje bolnu tajnu i prošlost vlastita djeda, koji je prije šezdesetak godina nestao na četiri godine. Ovaj je film istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – logor Goli otok.

Dum Spiro Spero prvi je filmski uradak renomiranog pisca Pere Kvesića u kojem iskustvo literata progovara filmskim jezikom. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se tim gubitkom nosi. U srži njegove priče poruka je o životu, sažeta i u naslovu filma – dok dišem, nadam se.