Europska noć filma u Kinu Metropolis

U petak, 10. prosinca u 20 sati u Kinu Metropolis održat će se Europska noć filma u sklopu koje će se prikazati romantična komedija Muškarac iz snova redateljice Marie Schrader. Projekcija je besplatna, a mjesta je potrebno rezervirati unaprijed na telefon 01 6052 700, od utorka do petka, od 11:00 do 19:00 sati.

Muškarac iz snova (Ich bin dein Mensch) je njemačka romantična komedija redateljice Marie Schrader Maren a donosi priču o znanstvenici Almi koja radi u poznatom muzeju Pergamon u Berlinu. Kako bi dobila sredstva za istraživanja, pristaje sudjelovati u nevjerojatnom eksperimentu. Tri će tjedna živjeti s humanoidnim robotom Tomom koji bi se, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, trebao pretvoriti u savršenog životnog partnera za nju. Ovaj stroj u (privlačnom) ljudskom obliku stvoren je da usreći Almu. Iz ove premise razvit će se tragikomedija koja istražuje ideje ljubavi i čežnje i postavlja pitanje što to ljude čini posebnima.

Europska noć filma u Kinu Metropolis odvija se pod pokroviteljstvom Europa Cinemas i MEDIA programa. Europa Cinemas je europska kino-mreža osnovana 1992. godine s ciljem podupiranja nezavisnih kino-prikazivača i nezavisne europske filmske produkcije, a Kino Metropolis spada u nekolicinu hrvatskih kina koja su članica ove europske kino-mreže. Noć filma jedan je od najpopularnijih filmskih događaja u cijeloj Europi, pa tako i u Kinu Metropolis, za koju se uvijek tražila karta više. Ove godine manifestacija se odvija u karakterističnim uvjetima pandemijskih restrikcija – broj mjesta u publici je ograničen, zbog čega potičemo publiku da svoja mjesta rezervira unaprijed na telefon 01 6052 700, od utorka do petka od 11:00 do 19:00 sati. Projekcija je besplatna, a ulaz u Kino Metropolis i MSU moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde.

U Kinu Metropolis od utorka, 6. do subote, 11. prosinca prikazuju se još dva nova filmska naslova – komedija DESET U POLA Oscarom nagrađenog bosanskog redatelja Danisa Tanovića te ČOVJEK KOJI JE PRODAO SVOJU KOŽU – fascinantna i nagrađivana drama inspirirana kontroverznim radom belgijskog umjetnika Wima Delvoyea. Na repertoaru je i dokumentarni hit LJUBAV OKO SVIJETA redatelja Davora Rostuhara.

?RASPORED PROJEKCIJA

➡PETAK, 3. prosinca 2021.

?20:00 ČOVJEK KOJI JE PRODAO SVOJU KOŽU (The Man Who Sold His Skin), drama, 100′, Tunis, Francuska, Belgija, Švedska, Njemačka, red. Kaouther Ben Hania

U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, mladi Sirijac Sam Ali prihvaća ponudu glasovitog umjetnika koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da dobiva slobodu, Sam završava kao eksponat u europskim muzejima. Ova romantična melodrama oštra je satira zapadnog društva i umjetničkog svijeta, inspirirana kontroverznim radom belgijskog umjetnika Wima Delvoyea, i ujedno prvi tuniski film nominiran za Oscara. Za ulogu Sama Alija, Yahya Mahayni u Veneciji je nagrađen za najboljeg glumca, a u jednoj od uloga nastupa i Monica Bellucci.

➡SUBOTA, 4. prosinca 2021.

?18:30 LJUBAV OKO SVIJETA, dokumentarni, 75′, Hrvatska, Njemačka, red. Davor RostuharŠto je ljubav? Pitanje koje si je većina nas postavila barem jednom u životu. Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, Ljubav oko svijeta prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna i kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi.

?20:30 JAHAČI PRAVDE (Retfærdighedens ryttere), akcijska drama, 116′, Danska, red. Anders Thomas Jensen

Mads Mikkelsen tumači Markusa, vojnog veterana opozvanog iz rata nakon što je njegova supruga Emma poginula, a kćerka traumatizirana stravičnom željezničkom nesrećom. Kako bi se osvetio za smrt supruge, Markus okuplja grupu živopisnih suradnika s kojima kreće u osvetnički pohod, na kojem ih zatekne pregršt najneočekivanijih problema.

➡UTORAK, 7. prosinca 2021.

?19:30 LJUBAV OKO SVIJETA, dokumentarni, 75′, Hrvatska, Njemačka, red. Davor Rostuhar

➡SRIJEDA, 8. prosinca 2021.

?19:30 LJUBAV OKO SVIJETA, dokumentarni, 75′, Hrvatska, Njemačka, red. Davor Rostuhar

➡PETAK, 10. prosinca 2021.

EUROPSKA NOĆ FILMA – Besplatna projekcija

?20:00 MUŠKARAC IZ SNOVA (Ich bin dein Mensch), romantična komedija, 105′, Njemačka, red. Maria Schrader

➡SUBOTA, 11. prosinca 2021.

?18:30 LJUBAV OKO SVIJETA, dokumentarni, 75′, Hrvatska, Njemačka, red. Davor Rostuhar

?20:30 DESET U POLA (Not So Friendly Neighborhood Affair), komedija, 90′, Bosna i Hercegovina, red. Danis Tanović

Novi film oskarovca Danisa Tanovića komedija je inspirirana jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi u gradu? Svibanj je 2021. i Sarajevo se pokušava oporaviti od teške pandemijske godine. Jedno jutro, u Enesovu (Branko Đurić) pečenjarnicu ulazi Zagrepčanka u potrazi za najboljim ćevapima u Sarajevu. On je pošalje kolegi Izi (Izudin Bajrović) kako bi mu pružio užitak tradicionalne jutarnje kave nakon prve poslužene mušterije. Enesova bezazlena gesta izaziva neočekivani raspad poslovnih i privatnih života dvaju prijatelja, ali i čitavoga grada.