Program Europa u kinu u povodu Dana Europe

Program EUROPA U KINU donosi niz besplatnih projekcija europskih filmova povodom Dana Europe tijekom svibnja 2023. godine. U Kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu ususret Dana Europe održat će se pet projekcija dugometražnih filmova, projekcija na Dan Europe biti će online, dostupna svim gledateljima u Hrvatskoj, a nakon Dana Europe u bonus programu u svibnju prikazujemo 4 kratka igrana filma.

Program Europa u kinu održava se uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u povodu Dana Europe, koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja na obljetnicu Schumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske – Robert Schuman, predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Ovogodišnje izdanje programa Europa u kinu, u prigodi desete obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, imat će besplatni filmski program, u sklopu kojeg će se u Kinu Metropolis u MSU u Zagrebu prikazati pet popularnih dugometražnih filmskih naslova – francuski romantični triler i dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu OBJE STRANE OŠTRICE o ženi uhvaćenoj između dvojice ljubavnika čiji život odlazi izvan kontrole, prvi hrvatski dugometražni animirani 3D-film CVRČAK I MRAVICA – simpatično i vizualno atraktivno obiteljsko ostvarenje o neobičnom prijateljstvu, njemački dokumentarac  DORA – BIJEG U GLAZBU o životu Dore Pejačević, jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica, slovensko-hrvatska obiteljska pustolovina KAPA o dječaku Eriku i djevojčici Luciji, koji na Badnju večer umjesto Djeda Božićnjaka dočekaju sitnog provalnika, što pokrene lavinu nezaboravnih komičnih događaja te francuska biografska drama ALINE – GLAS LJUBAVI inspirirana životom i karijerom slavne pjevačice Celine Dion, o tome kako je uz veliki talent i potporu obitelji i supruga postala jedna od najpoznatijih pjevačica na svijetu.

Na otvaranju manifestacije i prilikom projekcije filma Dora – bijeg u glazbu voditelj programa Zlatko Vidačković predstavit će program Europa u kinu i Dan Europe.

Na Dan Europe 9. svibnja 2023. od 18 sati održat će se tradicionalni kviz o europskom filmu na Facebook stranici Europaukinu.eu, a od 18:30 do 00:00 sati putem online-streama na web-stranici Europaukinu.eu i Facebook-stranici Europaukinu.eu moći će se besplatno pogledati hrvatsku premijeru francuske komedije RUMBA ZA MOJU KĆER.

U bonus programu ne propustite pogledati 4 besplatne projekcije hrvatskih kratkometražnih filmova: 19. svibnja u 19 sati prikazujemo U PLAVETNILO nagrađivane redateljice Antonete Alamat Kusijanović i ŽUTI MJESEC redatelja Zvonimira Jurića, a 23. svibnja u 20 sati JEŽEVU KUĆICU Eve Cvijanović i NJEMAČKI INAT Silve Ćapin.

Program Europa u kinu moguće je pratiti na web-stranicama www.europaukinu.euwww.kinometropolis.eu te na facebook-stranicama Europaukinu.eu i Kino Metropolis MSU u Zagrebu.

Ulaz na projekcije je slobodan, a preporučuje se da posjetitelji dođu na vrijeme kako bi zauzeli mjesta u dvorani Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izvor: www.europaukinu.eu, Kulturauzagrebu.hr, 25. travnja 2023.