Dvije izložbe u SC-u

U utorak, 7. svibnja u Studentskom centru (Galeriji SC i Kiosku) s početkom u 19 sati otvaraju se dvije izložbe. U sklopu projekta Oni dolaze… otvorit će se izložba Radikalan dijalog autorice Stele Mikulin u Galeriji SC, a Matea Šiprak predstavit će se izložbom Izgubljeno – nađeno u Kiosku. Obje izložbe otvorene su do srijede, 15. svibnja, radnim danom do 12 do 20 te subotom do 10 do 13 sati.

Radikalan dijalog istraživački je projekt autorice Stele Mikulin kojim se ispituju principi kreiranja misli, zapažanja i ideja, te rekonstruira način na koje ih međusobno dijelimo čime se također razotkriva procesualnost umjetničkog rada kao i važnost misaonog razvoja rada. Usmjeravanjem pažnje prema procesima komunikacije i interakcije, kroz svoj rad autorica istražuje načine kako te procese učiniti intimnijima i otvorenijima za razliku od uobičajenih verbalnih i direktnih formi razmjene informacija.  Radikalan dijalog odvija se kroz dva ključna segmenta: prvo, putem online whiteboard platforme, te potom u prostoru galerije. Posredstvom online bijele ploče za pisanje, autorica vodi interaktivni dijalog već postavljenim sadržajem u obliku pitanja i vizualnog sadržaja koji potiče na reakcije i nadopunjavanje sudionika. Neke od smjernica, uputa i pitanja kojima se započinje i vodi dijalog: Što je značajno? Što čuješ? Što možeš osjetiti? Koje su posljedice šutnje? Koje mjesto zauzima zamišljeno? Na koje mjesto odlaziš kada se prisjećaš? Gdje sanjariš? – dok autorica redovno odgovara, povezuje, razlaže, propituje i nastavlja dijalog. Ovim radom Stela Mikulin nastavlja temu istraživanja poetičnosti prostora i načine na koji artikuliramo njegovu realnost kroz vlastita iskustva, sjećanja i emocije. U virtualnom prostoru tako je stvoren organski komunikacijski kanal koji se grana u mrežu ali omogućuje istovremeno odvijanje više dijaloga, na čije fragmente korisnik nailazi krećući se virtualnim prostorom. Osiguravajući anonimnost korisnicima, autorica potiče sudionike da podijele svoje misli, iskustva i osjećaje na način koji je spontan, intuitivan i poetičan. Digitalna platforma postaje mjesto otvorenog, intimnog i sigurnog razgovora.“ (iz predgovora, Jelena Šimundić Bendić)

„Rad autorice Matee Šiprak postavljen u Kiosku dio je šire serije radova nazvane Izgubljeno – nađeno te predstavlja kulminaciju istraživanja teme napuštanja, prihvaćanja i lutanja kao procesa iza umjetničkog rada. Autorica koristi različite objekte u svojim kompozicijama, oslanjajući se isključivo na istrošene predmete iz različitih izvora koji su nekada imali svoju svrhu, uključujući vlastita zaboravljena i neiskorištena oslikana platna. Poistovjećivanjem živog unutarnjeg svijeta i mentalnih procesa, sa promišljanjem koje stoji iza stvaranja umjetničkog rada, odnosno misli kojima osoba preispituje svoj identitet i akcije, ocrtava se često polazište u radu suvremenih mladih autora. Stoga, odabir ready-madea kao glavne strategije izražavanja nameće se kao intuitivan, ali ujedno i racionalan izbor u današnjem kontekstu. Fenomen ready-madea nekad se javio kao reakcija na konvencionalne ideje o umjetnosti i društvene promjene, a uporabom svakodnevnih predmeta uspostavljena je neposrednija komunikacija s okolinom. Ekonomski aspekt igrao je ključnu ulogu u odabiru strategija ready-madea, čime se minimaliziraju troškovi produkcije te olakšava pristup materijalima.“ (iz predgovora, Jelena Šimundić Bendić)

Izvor: www.sczg.unizg.hr, Kulturauzagrebu.hr, 6. svibnja 2024.