Drugi festival nezavisne umjetničke scene

Drugi festival nezavisne umjetničke scene Svi smo mi nahero održava se od četvrtka do nedjelje, 21. do 24. ožujka s brojnim predstavama, radionicama i glazbom u Centru za kulturu i informiranje Maksimir (CKIM, Švarcova 18). 

Iza festivala Svi smo mi nahero umjetnički i organizacijski stoji profesionalno-bračni par – kazališna redateljica Rajna Racz i glazbenik Marin Živković. Namijenjen je svima, a osobito djeci i mladima, kojima cijeli spektar edukativno-kreativnih radionica i aktualno intrigantnih predstava pruža priliku da kvalitetno provedu svoje vrijeme i usvoje različite kulturno-umjetničke prakse, promišljajući pritom o budućnosti, odrastanju, prirodi i umjetnosti.

Festival se otvara u četvrtak, 21. ožujka, kada u Velikoj dvorani CKIM-a u 20 sati scenu okupira vrlo važna suvremena plesna predstava O Rozoj budućnosti Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec, koja promišlja pojam prilagodbe u kontekstu plesne solo izvedbe kao umjetničkog odgovora na životne izazove koje donose stalne mijene i nestabilnosti. 

Festivalski petak posvećen je edukaciji, djeci i svemiru, pa roditelje i njihove mališane, nakon posla i škole za kreativan početak vikenda, 22. ožujka u 17 sati u maloj dvorani CKIM-a očekuje glazbena radionica Svemirski zvukopis (6+) koja podučava djecu o zvuku planeta i svemira. Djeca će stvarati pjesmu inspiriranu svojim iskustvom slušanja svemira i suodnosa svemira i glazbe. Nakon radionice, u 18 sati, roditelji i djeca će imati jedinstvenu priliku pogledati predstavu Koji*a si ti planet*a? (4+) i doživjeti participativnu plesnu instalaciju s elementima suvremenog cirkusa, s vrlo snažnom audio-vizualnom atmosferom koja koristi somatski pokret, improvizaciju, ambijentalni zvuk i imerzivnu scenografiju.

Vikendaški ‘programski kolačić’ festivala zaslađen je participativnim umjetničkim praksama za mlade, svestranim radionicama te predstavi koja propituje poziciju umjetnosti u današnjem društvu. Proljetna subota namijenjena je istraživačima. Svi mladi glazbenici željni znanja i novog iskustva mogu sudjelovati na radionici Jazz standarda i glazbene improvizacije koja starta u 11 sati u maloj dvorani CKIM-a, a vodi je Marin Živković, saksofonist i skladatelj, osnivač glazbene škole Ahaceda te glazbenik u poznatim bendovima poput Mary May i Porta Morta. Ova radionica namijenjena je svim instrumentalistima (puhači i gudači) i treba ponijeti vlastiti instrument. Zatim slijedi vatromet kreative – Radionica kolaža u 14 sati koju vodi etablirana umjetnica i art-terapeutkinja Tara Beata Racz te originalna edukativno-umjetnička radionica o tehnici Prirodnog bojadisanja u 17 sati, gdje će polaznici upoznati različite tehnike bojanja pomoću biljaka i bojati svoju platnenu torbu koju mogu ponijeti kući za uspomenu i daljnje korištenje.

Intenzivnu subotu u 20 sati zatvara predstava za mlade u produkciji Kuće Nahero, Empiria Teatra i Aplauz Teatra pod imenom Predstava koju želimo gledati, koja na vrlo duhovit i zanimljiv način uključuje publiku da promisli o poziciji umjetnosti danas. Tematizirana kao ljubavni odnos, mladi izvođači na sceni se u kazalište iznova zaljubljuju i odljubljuju, njime se fasciniraju, idealiziraju ga i razočaravaju se. Oni su istraživači koji beskompromisno uplovljavaju u problem vlastite umjetnosti i njezina značenja u konzumerističkom društvu.

Festivalska nedjelja, 24. ožujka živjet će u znaku ekologije i glazbe, a dobrodošli su i roditelji i djeca. Tako u goste festivala Svi smo mi nahero stižu još dvije fantastične radionice za djecu te kultna predstava Teatra Poco Loco Pocoloco Orkestra. U 11 sati započinje radionica Šteta baciti (4+) Teatra Empiria na kojoj dvoje glumaca s djecom izrađuje lutke životinja od otpadnih materijala te ih uči animirati uz glazbenu pratnju. Potom u 15 sati slijedi jedno od najvažnijih događanja za djecu – Tajno šumsko društvo (5-8), projekt multimedijalne umjetnice Ane Zubak koji obožavaju svi roditelji iz Zagreba, a najmlađe uči povezanosti igre i prirode kroz istraživanje i aktivaciju svih osjetila te koristeći materijale koje polaznici sami pronalaze u neposrednom okolišu.

Festivalski ‘zastor’ za ovu godinu zatvara velika zajednička fešta u 17 sati kada u goste stiže Teatar Poco Loco, sa svojim Orkestra Pocolocom, jedinstvenim projektom na trenutačnom repertoaru dječjih kazališta. Šesteročlani bend predstavlja se klincima i klincezama pjesmom Otključ otključ, te poziva sve na glazbeno-scensko putovanje uz pjesme o likovima iz bajki: Crvenkapica, vuk, tri praščića, vještica, Mala sirena, Palčica, Ružno pače, Princeza i žabac, Mačak u čizmama. Uz pjesmu, ples i interakciju, djeca upoznaju vrijednosti kao što su hrabrost, iskrenost, empatija i ludo se zabavljaju.

Ulaz na sva događanja je slobodan, ali je potrebno što prije rezervirati svoje mjesto za radionice i najaviti se za predstave na e-mail uonahero@gmail.com .

Organizator festivala je Umjetnička organizacija Nahero, u partnerstvu s Centrom za kulturu i informiranje Maksimir. Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

Izvor: www.mojmaksimir.com, Kulturauzagrebu.hr, 12. ožujka 2024.