Dramsko-plesna predstava u KUC Travno

Dramsko-plesna predstava Radovan i Ljudmila održat će se u ponedjeljak, 13. studenog 2023. u  Kulturnom centru Travno (B. Magovca 17) s početkom u 19:30 sati. Prije predstave u 19 sati otvorit će se izložba muzejskih eksponata u Galeriji centra i svečano najaviti manifestacija Dani kulture u Novalji.

Multimedijalni dramsko-plesni projekt Radovan i Ljudmila inspiriran je djelom i likom kolanjskog pučkog pjesnika, pisca, paškog težaka i pastira, Berta Krešimira Balabanića. Umjetnički projekt spojio je pučku pašku poetiku, suvremeni ples, dramsku izvedbu i slikarstvo. Iza te se priče krije i legenda o kraljeviću Radovanu. Romeo i Julija na paški način – to je zapravo priča Radovan i Ljudmila. Pjesnik stihom u desetercu pripovijeda o ljubavi između kraljevića Radovana i pastirice Ljudmile i tragičnom izumiranju hrvatske kraljevske loze te ističe mogućnost da se na otoku Pagu nalazi grob mladog kraljevića. Simboličkim prikazom velike ljubavi dvoje ljudi različitih staleža oslikava ljubav i želju hrvatskog plemstva i puka za vlastitom slobodnom domovinom.

Ispreplitanjem radnje realnog i imaginarnog, modernog i tradicionalnog, etno i suvremenog, dočarava se pjesnikov unutarnji doživljaj stvaranja i njegova želja da otme zaboravu otočku pučku predaju. Naizmjeničnom igrom: dramaturške ekspresije koreografskog rukopisa te scenografske koloristike i monokromije, jasno se oslikavaju emotivna stanja i odvaja realno i imaginarno, prošlo i sadašnje. Motivi novaljskog i otočkog života prikazani kroz pučku pašku poetiku u ovoj predstavi postaju suvremeno tkivo s ciljem očuvanja kulturne baštine te njenog predstavljanja široj publici, pogotovo mlađim naraštajima.

Kroz kontrapunkt tradicionalne narodne nošnje novaljskog muzeja i  stilizirane kostimografije te kroz plesne motive novaljskog i otočnog života, postiže se dinamika i živost u ruhu moderne vizure trenutnog vremena. Izvođači u par tonova bez skokova i oscilacija postaju čista pjesma nakanat, u kretnji i izričaju, kamen i težak otočki život sa simbolom teške hrvatske povijesti. 

Ovo interkulturalno djelo, uz sam umjetnički doživljaj, ima i edukativan karakter. Sagledavanje iz drugačije perspektive, tj. kontekstualizacija unutar plesne umjetnosti, iznimne kulturne baštine pridonosi ne samo nadogradnji postojeće kulturne baštine nego se ona prezentira općoj javnosti na novi način i pomaže širenju svijesti o jednom vremenu, povijesno značajnom za suvremenu hrvatsku umjetnost.

Autorica i koreografkinja: Tatjana Rupcich

Dramaturgija: Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović

Produkcija: Plesni studio Svjetlost u pokretu

Izvodi: Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović, Lara Frgačić, Kristina Legin, Nina Torma, Endi Schrotter, Adrijana Mamula

Kostimografija: Milena Jurmić

Scenografija: Darja Mrđen (slikarski opusi), Tatjana Rupcich (fotografija)

Grafičko oblikovanje i dizajn: Jadranka Brečak Rogić

Audio i video montaža: Davor Rogić

Oblikovanje svjetla: Zdenko Trandler

Fotografija: Dejan Barić

Glazba: Nakanat Plus – Lado Electro / Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman, Klapa Ćakulone / glagoljaški napjev iz Novalje na Pagu, Božidar Domagoj Burić, Srđan Sekulović Skansi, Stjepan Burić

Glazbeni kolaž: Marcin Patrzałek, Yenic Dizzla, Calm Whale, David Lang, Harry Lightfoot, Adrien Mondot, Nobuyuki Hanabusa

Izvor: www.svjetlostupokretu.wixsite.com, Kulturauzagrebu.hr, 16. listopada 2023.