Dokumentarci online: Restart i Dokukino KIC

Restart pokreće novi program na platformi volimdokumentarce.net, s izborom najboljih filmova s repertoara zagrebačkog Dokukina KIC s novim naslovima iz tjedna u tjedan i uz 20 potpuno besplatnih naslova.

Svoj virtualni rad Dokukino započinje sa tri među svojom publikom vrlo popularna naslova, od kojih se ističe biografski dox Ptica na žici, snimljen tijekom europske turneje Leonarda Cohena iz davne 1972. kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio na početku svojih tridesetih, ali s već postignutim kultnim statusom među ljubiteljima njegova specifičnog izričaja melankoličnog folk-šansonijera.

Na platformi je dostupan i biografski dox – Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao s vatrom o švedskom novinaru i istraživaču najpoznatijem kao autoru bestselerske trilogije Milenijum. Trilogija je svjetsku popularnost dobila tek nakon Larsssonove prerane smrti u 51. godini, dok je istovremeno potpuno zanemareno sjećanje na njegovu životnu misiju – rad na praćenju i prokazivanju različitih neonacističkih i ekstremističkih desničarskih organizacija, ne samo u Švedskoj već i čitavoj Europi.

Uz minimalnu naknadu pogledajte i film Carmine Street Guitars. Ova šarmantna i dirljiva posveta rock ikonografiji donosi priču o malenom glazbenom dućanu koji se u srcu Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji. U filmu se pojavljuje i legendarni Jim Jarmusch na čiju je inicijativu došlo do snimanja dokumentarca.

*Popis besplatnih naslova i detaljne upute za gledanje: https://bit.ly/2QHZIio