Dokukino ljetuje u Art parku

Tijekom srpnja i kolovoza Dokukino organizira program besplatnih filmskih projekcija u zagrebačkom Art parku na Ribnjaku. Svakog ponedjeljka, u 21:30 sati publika može uživati u pregršt vrhunskih dokumentarnih ostvarenja s godišnjeg kino-repertoara.

U ponedjeljak 12. srpnja na programu je film Else Kremser i Levina Petera, Space Dogs. Prije nego što je postala prvo živo biće odaslano u svemir i time u sigurnu smrt, Lajka je bila među lutalicama na moskovskim ulicama. Kako legenda kaže, tamo se i vratila nakon svoje smrti, u društvo svojih potomaka skitnica. Autorski tandem Kremser i Peter proučava napuštene pse ruske metropole koji su proživjeli brojne eksperimente, testove i eksploatacije u ime znanosti i sovjetskih svemirskih postignuća. No sam film figurira kao dokumentaristička bajka uz elemente fikcije u kojoj naši najbolji prijatelji doživljavaju drugačiju sudbinu, reinkarnirani u nove živote.

U ponedjeljak 19. srpnja planirana je projekcija iznimno nagrađivanog svemirsko-filmskog putovanja Todda Douglasa Millera, Apollo 11. Pedeset godina nakon čovjekova slijetanja na Mjesec nagrađivani američki redatelj Todd Douglas Miller uspijeva dati hipnotički i posve nov pogled na povijesni trenutak čiji značaj još nije izblijedio. Putovanje trojice astronauta, Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa, Miller dočarava isključivo koristeći se originalnim audiovizualnim materijalima, arhivskim snimkama i fotografijama, kao i 70-mm filmom ranije nepoznatim javnosti, u maniri „izravnog filma”, bez korištenja voice-overa.

U ponedjeljak 26. srpnja prikazuje se film Kad rajčice sretnu Wagnera Marianne Economou, koji publiku vodi u maleno grčko selo. Ono nema trgovina, škole i svećenika, ali ima dvojicu rođaka i pet vrijednih žena koji zajedno rade na proizvodnji raznih i ukusnih organskih proizvoda od rajčice koji završavaju na policama trgovina diljem svijeta i time revitaliziraju mjesto. Grčka redateljica Economou brižno, opušteno i uz nužnu dozu humora prikazuje njihovu priču, od uzgoja sadnica uz Wagnerovu glazbu, do pasteriziranja i pakiranja pirea od rajčice. Film je premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale 2019.

Ponedjeljak 2. kolovoza rezerviran je za nagrađivani glazbeni dokumentarac Rubike Shah, White Riot. Film vodi publiku u Ujedinjeno Kraljevstvo krajem sedamdesetih, kada javni prostor sve više pune fašističke i ksenofobne izjave i tendencije u jeku političkog uzleta Nacionalne fronte. Tada se okupljaju britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici u inicijativi Rock Against Racism, organiziraju posebne koncerte i putem fanzina Temporary Hoarding u mladima bude želju za promjenama. Uz dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima pokreta, redateljica Shah donosi nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma koji rezonira i danas, u tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice.

U ponedjeljak 9. kolovoza na programu su Usidjelice. Odvjetnica Qiu Hua Mei, radijska voditeljica Xu Min i profesorica Gai Qi tri su obrazovane, uspješne i moderne žene u svojim tridesetima. One su također sheng nu, odnosno neudane žene. Uz 30 milijuna muškaraca više nego žena u Kini, ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda, kao što im uporno daju do znanja članovi obitelji i šire zajednice. Nagrađivane redateljice i producentice Shosh Shlam i Hilla Medalia odlaze u Kinu ne bi li se kroz živote nezavisnih neudavača osvrnule na društvene probleme države opterećene antinatalitetnom politikom prošlosti.

U ponedjeljak 16. kolovoza prikazuje se Put oko svijeta u mojim godinama u ostvarenju redateljice Aye Koretzky koja je na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2019. osvojila nagradu za najbolji debitantski film. Film prati putovanje redateljice kroz uspomene i suvenire njezina oca s dugih putovanja Sovjetskim Savezom, sjeverom Afrike, Europom i SAD-om. Kako su očeve avanture oblikovale i njezino shvaćanje suvremenog svijeta? Jirove fotografije iz ’70-ih isprepliću se sa snimkama koje je autorica snimila Super 8-icom, a na kojima vidimo njezina oca u kasnim godinama, kako crta u svom vrtu i manipulira negativima starih fotografija.

Ljetovanje završava u ponedjeljak 23. kolovoza s posebnom projekcijom dokumentarca velikog Wernera Herzoga posvećenog prijatelju i velikom putopiscu Bruceu Chatwinu, Nomad: Stopama Brucea Chatwina. Trideset godina nakon prijateljeve smrti Herzog konačno kreće na putovanje s njegovim ruksakom na leđima, nadahnut zajedničkom ljubavi prema nomadskom stilu života. Nomad je Herzogov izrazito intiman i hvaljen portret dragog prijatelja i suradnika prepun arhivskih otkrića i filmskih isječaka, dirljiva priča o izgubljenim plemenima i nekim dalekim vremenima u kreativnom prijateljstvu dvoje sanjara.