Dani armenske kulture u Hrvatskoj

Dani armenske kulture u Hrvatskoj održat će se od ponedjeljka do petka, 22. do 26. travnja 2024. u organizaciji Armensko-hrvatske zajednice i pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Armenije za Hrvatsku.

Programi će predstaviti armenske i hrvatske umjetnike, iz Armenije i iz Hrvatske, na kojima će izvoditi armensku klasičnu, tradicijsku, suvremenu i popularnu glazbu, te će biti riječi o armenskoj kulturnoj i umjetničkoj povijesnoj baštini, predstavljenoj, između ostaloga i po umjetničkim keramičkim radovima likovne umjetnice, Armenke s hrvatskom adresom, Aline Gishyan.

Svečanost otvorenja održat će se u ponedjeljak 22. travnja u 16 sati u Dvorani Napretkovog kulturnog centra (Bogovićeva 1/I), na kojemu će članovi Armensko-hrvatske zajednice istaknuti glavna obilježja armenske kulture i važnost njezina predstavljanja Hrvatskoj. U glazbenom programu nastupit će hrvatski glazbenici, prvi koji su naučili i izvodili armensku glazbu.

Raspored:

ponedjeljak: 22. travnja u 16 sati, Dvorana HKD-a Napredak – Svečano otvorenje

utorak, 23. travnja u 20 sati: koncert Na krilima armenske pjesme: Lilit Bleyan – vokal, Tigran Ter – Stepanyan, gitara

srijeda, 24. travnja u 17 sati, Muzička akademija (Trg Republike Hrvatske 12): koncert Armenske minijature: Hayk Vardanyan, tenor i Katarineh Hovepyan, klavir

četvrtak, 25. travnja/petak, 26. travnja: predavanja i masterclass za studente Muzičke akademije

petak, 26. travnja u 16 sati, Dvorana HKD-a Napredak: Koncert armenske glazbe na kojemu nastupaju armenski i hrvatski umjetnici

Svoj dolazak na koncertu u petak 26. travnja najavio je veleposlanik Republike Armenije za Hrvatsku, Nj. E. dr .sc. Ashot Hovakimian, čija će nazočnost posebno uveličati Dane armenske kulture.

Izvor: www.laudato.hr, Kulturauzagrebu.hr, 21. travnja 2024.