DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival

U utorak, 25. listopada, u zagrebačkoj Uraniji počinje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, a posjetitelji će do 29. listopada imati priliku pogledati čak devet ekskluzivnih i premijernih projekcija filmova na temu dizajna, arhitekture, zanata, umjetnika i umjetnosti. DA2 Festival ujedno je i platforma koja objedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja.

Devet odabranih naslova odvest će gledatelje na putovanje od Australije i Amerike, Francuske, Italije do Skandinavije. Na festivalu će se prikazati intrigantan dokumentarac Majstorica boje i oblika o nesvakidašnjem životu čuvene finske dizajnerice Maije Isole, a s Britankom Mary Quant, gledatelji će prošetati svjetskim modnim pistama te vidjeti kako je dizajnirala mini aute, mini suknje i koje su poveznice među njima. Tu su i nadahnjujući filmovi o vizionarima poput velikog književnika Davida Grossmana ili dizajnera i arhitekta Arnea Jacobsena, a publika će se približiti i životnoj filozofiji Richarda Leplastriera, jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata. 

U sklopu filmskog programa DA2 festivala, prikazat će se i dokumentarac o Leonardu da Vinciju, koji preispituje autentičnost njegovog djela i beskrupuloznost tržišta umjetnina, a pravu dokumentarističku napetost, uz malo političke intrige, donosi dinamičan film o gradnji pariške opere Bastille. Viziju budućnosti i važnosti djelovanja arhitekata u svijetu podijelit će s gledateljima  Antonio Citterio i Patricia Viel, iz jednog od najpoznatijih milanskih arhitektonskih studija u filmu Važno je zvati se arhitektom. Posebno značenje ima film Umijeće šutnje o životu Marcela Marceaua, umjetnika mime koji bi sve znao prenijeti bez riječi, u tišini, govorom tijela, gestama i izrazom lica.

Dugometražni dokumentarni filmovi u glavnom programu natječu se za nagradu ISKRA koju međunarodni  interdisciplinarni žiri dodjeljuje onom najinspirativnijem. Članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala su danska redateljica Lene Borch Hensen čiji je film Jorn Utzon: čovjek i arhitekt na prošlogodišnjem festivalskom izdanju nagrađen nagradom ISKRA za najinspirativniji film, arhitekt, kustos i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš i Ivan Marušić Klif koji na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti djeluje kao jedan od istaknutih autora eksperimentalnog smjera. 

Uz filmski program, stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u razgovorima Šta DA? u sklopu kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela. Kao i svake godine, na razgovorima će sudjelovati i mnogi uvaženi gosti, a ove nas godine tu su arhitekt i zamjenik gradonačelnika Zagreba, Luka Korlaet, svestrani glumac, pedagog i kazališni umjetnik Dražen Šivak, Nataša Mihaljčišin, samostalna umjetnica, modna dizajnerica, suosnivačica modnog studija I-gle u okviru kojeg je ostvarila velik broj različitih projekata vezanih uz modu i dizajn tekstila, arhitekti Ana Martina Bakić i Andrija Rusan, povjesničarka umjetnosti Petra Vugrinec, urednica Vesna Blašković i Adi Arbel višestruko nagrađivana izraelska redateljica čiji film o Davidu Grossmanu je u ovogodišnjem programu festivala.

Razgovore Šta DA? moguće je pratiti i na Facebook stranici festivala. Program DA2 Film Festivala dostupan je i online diljem Hrvatske i to od 26. listopada do 6. studenog 2022. na platformi www.ondemandkinomeetingpoint.ba. Više informacija o festivalu može se pronaći na službenoj stranici