Bogat koncertni raspored JazzHR-a

JazzHR Sezona s tri termina i ukupno čak 6 koncerata od veljače do travnja održat će se u Maloj dvorani Lisinski (srijedama: 28. veljače, 20. ožujka i 24. travnja). Proljetni JazzHR Festival s još 6 koncerata od srijede do petaka, 8. do 10. svibnja održat će se u Tvornici kulture.

Među brojnim glazbenicima ističu se nova zvijezda jazza, talijanska pijanistica i pjevačica Francesca Tandoi koju uspoređuju i s Dianom Krall (a nastupa već 28. veljače na prvom koncertu JazzHR Sezone), kao i francuska pjevačica jedinstvene pojave i stila Camille Bertault, koju Vanity Fair opisuje kao „novi glas jazza” (a u Zagreb stiže 10. svibnja – posljednjeg dana JazzHR Festivala).

Među atraktivnim imenima JazzHR Sezone kroz sljedeća tri mjeseca u Zagrebu su i mlada mađarska jazz hornistica Fanni Pósa, potom hrvatski virtuoz na gitari Darko Jurković Charlie, slovensko „čudo od djeteta” a danas priznati vibrafonist Vid Jamnik, kao i band Unleashed Cooperation iz Poljske.

Među headlinerima u svibnju ističu se uspješna francuska vokalistica Camille Bertault za koju Vanity Fair kaže da je „novi glas jazza”, potom austrijski trubač i autor Gerhard Ornig sa svojim kvartetom se4sons, dok je priliku zatvoriti festival dobio slovenski bubnjar i skladatelj Žan Tetičkovič. Tu je i nastup Big Banda KK iz Krškog koji priprema autorsku večer posvećenu jazz legendi Silviju Glojnariću. Klarinetist, pijanist i skladatelj Aldo Foško stiže na JazzHR sa svojim projektom Aldo Fosko Collective za koji je okupio pravu „riječku jazz reprezentaciju”, dok poznati klavijaturist i skladatelj Toni Starešinić nastupa u tročlanom sastavu Zmaj Orko Star.

Svibanjski program

srijeda, 8. svibnja 2024.

19:30 Big Band KK – Krško: novi album Silvija Glojnarića

20:30 Nove nade jazza

četvrtak, 9. svibnja 2024.

19:30 Aldo Fosko Collective

20:30 Gerhard Ornig “se4sons”

petak, 10. svibnja 2024.

19:30 Camille Bertault Quintet

20:30 Zmaj Orko Star

21:30 Žan Tetičkovič – The Port of Life

Detaljan raspored na poveznici: https://www.jazz.hr/

Izvor: www.jazz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 11. veljače 2024.