Baletni rock-spektakl Radio & Juliet u Lisinskom

U subotu, 19. ožujka 2022. u 20 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se izvedba baletnog rock-spektakla Radio & Juliet nastalog na ideji Shakespeareova najpoznatijeg djela Romeo i Julija, uz glazbu popularnog britanskog benda Radiohead.

Balet odvažne koreografije svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga smješten je u moderno doba i predstavlja suvremenu i originalnu interpretaciju jednog od najpoznatijih dramskih djela svjetske književnosti uz kultne pjesme rock-benda Radiohead. Ključno pitanje baleta glasi: „Što bi se dogodilo da si Julia nije oduzela život?“ 

Isprepleteno metaforama i simbolima, Radio & Juliet je intrigantno djelo koje spaja profinjenu ženstvenost i mušku moć kroz vrhunsku plesnu izvedbu i poseban senzibilitet. Ovo jedinstveno uprizorenje s ogromnim je uspjehom obišlo SAD, Kanadu, Brazil, Nizozemsku, Italiju, Rusiju, Izrael, Australiju, Singapur, Koreju i mnoge druge zemlje svijeta, a u njemu će podjednako uživati i ljubitelji suvremenog baleta i obožavatelji Radioheada, koje će oduševiti ova izuzetna simbioza.

Kao uvertiru priči o Romeu i Juliji bit će izvedeno još jedno vrhunsko djelo Edwarda Cluga, kojeg mnogi nazivaju europskim koreografskim genijem. Riječ je o kraćem suvremenom baletu Quatro koji je nastao kao plod suradnje s jednim od najboljih baletnih plesača na svijetu – Denisom Matvienkom i skladateljem Milkom Lazarom. Premijera ove suvremene baletne predstave održana je 2010. godine u Sankt Peterburgu, a 2011. godine nominirana je u četiri kategorije za najprestižniju kazališnu nagradu Rusije – Zlatnu masku. U ovom djelu glazba se izvodi uživo na sceni, pa tako glasovir i violončelo postaju dio scenografije. Prepoznatljiv koreografski potpis tematizira današnje otuđeno društvo ubrzanog životnog ritma.