Artupunktura 2023

U razdoblju od četvrtka, 12. listopada u sklopu Artupunkture širom Zagreba održat će se brojne kulturne manifestacije i izložbe i trajat će više od mjesec dana.

Među prvim manifestacijama oživjet će Izložba na cesti / ART live. Tako će Ulica Divka Budaka kod okretišta Borongaj postati živa platforma za studente Akademije likovne umjetnosti koji će slikati i stvarati umjetnost uživo, a njihov proces stvaralaštva može se pratiti od ideje do realizacije potpuno uživo.

Izložbom Društveni procesi, lice Zagreba: od futurizma do odrasta do 13. studenog oživjet će Ilica od Trga bana Jelačića do Britanskog trga. Riječ je o izložbi niza fotografija, plakata i drugih većih umjetničkih formi koja će se održavati u pročeljima zgrada, napuštenim objektima, ali i na samoj ulici. Tako će prostor dužine veće od kilometar postati umjetnička instalacija kroz koju će se moći vidjeti život Zagreba i njegovih ekosustava.

Kolekcionarka Dagmar Meneghello svoj dom na adresi Krležin Gvozd 23 pretvorila je u pravi muzej. Ove godine u svom domu predstavit će izložbu Akt kao čudesan krajolik, koju će se moći posjetiti petkom i subotom od 13. listopada do 4. studenog. Od trenutka Doručka na travi kada se golotinja kao forma oslobodila mitološkog, ovom kolekcijom Dagmar želi pokazati ljudsko tijelo u svim aspektima: misaonim, erotskim, fragmentarnim i drugim, te kroz radove različitih umjetnika približiti ovu formu posjetiteljima.

U subotu, 14. listopada počinje poznata manifestacija Reli po galerijama. Ovo je dan kad od 17 do 22 sata svi umjetnički ateljei otvaraju svoja vrata. Deveto izdanje održat će se u čak 12 različitih galerija.

U sklopu 75 godina postojanja, u ZKM-u će se održati Glazbeni atrij. U srijedu, 18. listopada redateljica Pavlica Bajsić Brazzoduro režira ovaj glazbeno-scenski performans u kojem sudjeluju glumci Zagrebačkog kazališta mladih: Sreten Mokrović, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Toma Medvešek i Dino Brazzoduro.

Detaljan program na poveznici: https://www.artupunktura.hr/hr/

Izvor: www.artupunktura.hr, Kulturauzagrebu.hr, 11. listopada 2023.