Aktualni hitovi i Filmske mutacije

Drugi dio Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma dovodi španjolskog redatelja Alberta Serru, koji će predstaviti svoj zasad posljednji film – crnohumorni politički triler Priča s Pacifika. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem. U ostatku programa može se pogledati kultni eksperimentalni horor E. Eliasa Merhigea Jednorođen, poznat i pod svojim originalnim nazivom Begotten, a tu je i politička drama Gloria mundi Nikosa Papatakisa, jedan od najtransgresivnijih filmova sedamdesetih.

Ulaz na projekcije je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Na repertoaru se i dalje može pogledati aktualne hit-naslove. Mjesec dana nakon početka distribucije, kompleksna sudska drama sa Sandrom Hüller u ulozi spisateljice optužene za ubojstvo supruga, dobitnik Zlatne palme Anatomija pada Justine Triet izaziva sve veći interes publike. Udar sreće, francuska romantična drama Woodyja Allena, također je naišla na sjajan odaziv publike, kao i Palo lišće Akija Kaurismäkija, koji je zbog velikog interesa vraćen na repertoar.

Za ljubitelje sofisticiranih psiholoških drama tu je Crveno nebo Christiana Petzolda, Srebrnim medvjedom nagrađen film o trzavicama među prijateljima na ljetovanju, podgrijana šumskim požarima.

Gledatelji zainteresirani za priče o umjetnicima osobenjacima mogu pogledati Voljeti Patriciju Highsmith, dokumentarni film Eve Vitija koji omogućuje prvorazredni uvid u život i radni proces kraljice književnih psiholoških trilera.

Provokativnu i inteligentnu, maštovitu crnu komediju Uboga stvorenja, novi film Yorgosa Lanthimosa, prikazuje se u srijedu, 24. siječnja u 20 sati te na subotnjoj Matineji za odrasle, 27. siječnja u 11 sati.

Uz Zlatnog lava na festivalu u Veneciji te Zlatne globuse u kategoriji najbolje komedije i glumice u komediji (Emma Stone), film je zasad jedan od najvećih favorita u sezoni nagrada.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 20. siječnja 2024.