6. Festival drvenih kapela Sancta Barbara

22. 6. 2024.

6. Festival drvenih kapela Sancta Barbara održat će se od nedjelje, 30. lipnja do nedjelje, 7. srpnja u 20 sati, u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Lijevim Štefankima, Velikoj Gorici i Jakuševcu u Zagrebu, dok će se popularno ladanje održati ispred kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

Festivalski program predstavlja sjajne glazbenike, poput svjetski poznatog Edina Karamazova koji će s Igorom Parom svirati romantičnu gitaru u Velikoj Gorici; Tomaža Sevšeka Šramela koji će prvi put festivalskoj publici predstaviti instrument harmonium d’arte u Lijevim Štefankima te fantastične ansamble koji će uglazbiti drevne drvene kapele.

Valentina Badanjak Pintarić umjetnička je ravnateljica Festivala.

Otvorenje festivala tradicionalno se održava u prelijepoj Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki, koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji primjer drvenog baroknog sakralnog graditeljstva Sjeverne Hrvatske. Šesto izdanje festivala otvoriti će u nedjelju, 30. lipnja barokni ansambl Ars Longa koji je u istoj kapeli sjajnim nastupom otvorio i prvo festivalsko izdanje. Ansambl čine sve redom vrhunski glazbenici: Monika Cerovčec, sopran; Ana Benić Šalinović, barokna flauta; Stjepan Nodilo, barokna oboa i blokflaute; Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo i Linda Mravunac Fabijanić, čembalo. Na programu su omiljene forme baroknih majstora – sonate, triosonate i kantate, ali i jedna suvremena skladba hrvatske skladateljica Mirele Ivičević.

Kapela sv. Barbare u Brestu Pokupskom potpuno je stradala u Domovinskom ratu, no iz nje su spašeni barokni oltari iz 1675. godine, koji čine dio najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije i koji su nakon restauracije vraćeni u novoizgrađenu kapelu u proljeće 2007. godine. U petrinjskom kraju u utorak 2. srpnja nastupit će Duo Alhambra koji čine vrhunski glazbenici – gitaristica Divna Šimatović i klarinetist Abdul Aziz Hussein. Festivalski program po prvi puta ugošćuje ovakav sastav, a oboje glazbenika pravi je užitak slušati. Na programu su djela hrvatskih skladatelja Tomislava Uhlika, Ivane Kiš, Ante Grgina, Slavka Fumića te Astora Piazzolle.

Kapela sv. Ivana Krstitelja u Buševcu jedna je od najvrjednijih drvenih sakralnih građevina. Bila je uzorak za niz drvenih kapela u Turopolju i Pokuplju. Stara kapela sagrađena je 1668. godine, a 1768. godine dodana je nova lađa i stara je građevina postala svetište novoj. Sve je izvedeno na tradicijski način: zidovi crkve izvedeni su od hrastovih platica, na nemški vez, a unutrašnje plohe obložene su oplatom od jelovih dasaka. Unutrašnjost je oslikana, a posebno je vrijedno pučko barokno slikarstvo 17. stoljeća na drvenoj oplati svetišta, kao i barokni glavni oltar, djelo radionice Mihaela Komersteinera. U prelijepoj kapeli u Buševcu u srijedu, 3. srpnja prvi put će nastupiti novoosnovani ansambl INTERArcT koji čine Ana Benić Šalinović, flauta; Parvaz Salimov, viola i Milica Pašić, harfa. Na programu su djela Th. Dubois, Ch. W. Glucka, A. Dvořáka, E. Elgara, C. Debussya i A. Joliveta.

Vrata jedne od najstarijih i najvrjednijih drvenih kapela – Kapele Sv. Jurja u Lijevim Štefankima iz 1677. godine u četvrtak, 4. srpnja otvorit će cijenjeni slovenski umjetnik Tomaž Sevšek Šramel i upoznati gledatelje s umjetničkim instrumentom s tipkama – harmoniumom d’art.

U Velikoj Gorici u Kapeli Ranjenog Isusa u petak, 5. srpnja nastupit će dvojac romantičnih gitara – Edin Karamazov i Igor Paro. Na programu koncerta nazvanog O cara armonia bit će djela Haydna, Sora i Mozarta iz ruku svjetskih gitarista.

Popularno festivalsko ladanje, koje se održava se u suradnji s Muzejom Turopolja već  tradicionalno u festivalsku subotu, 6. srpnja u posebno lijepom ambijentu ispred Kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici festivalskoj publici predstavlja vrhunske pjevačice okupljene u ženski ansambl Zwizde koje su pomele sve konkurente na svim natjecanjima na kojima su se pojavile. Pjevaju tradicijsku glazbu područja na kojima žive Hrvati Šokci, ali publika će ovom prigodom imati priliku prvi puta čuti zanimljivu etno-jazz fuziju tradicijske i jazz glazbe sjajnog Tria Pavla Golubića.

U jedinoj zagrebačkoj drvenoj kapeli, odnosno Župnoj crkvi Sv. Marka Evanđeliste u Jakuševcu, premijerno u festivalskom programu publika će imati prilike poslušati restaurirane orgulje graditelja Pavla Pumppa, (Apatin 1801.- Zagreb 1883.) koji je između 1827. do 1863. godine, upravo na području na kojem se održava Festival drvenih kapela, izgradio šezdesetak glazbala od kojih je sačuvano tek osamnaest. Na području Sisačko-moslavačke županije Pumpp je izgradio tri pozitiva u petrinjskim kapelama i crkvama te orgulje u Divuši, Sisku, Lasinji, Gornjem Viduševcu, Topuskom koje su u Domovinskom ratu uništene, dok su orgulje u Kloštar Ivaniću, Starom Farkašiću i Gornjoj Jelenskoj zapuštene i izvan upotrebe. Taj podatak dovoljno govori koliko je vrijedan poduhvat župe i gradionice orgulja Heferer u spašavanju i obnovi ovog povijesnog instrumenta koji je trenutno najvrjedniji instrument u Zagrebu. Program 6. Festivala drvenih kapela Sancta Barbara u nedjelju, 7. srpnja zaključiti će festivalski ansambl Capella Lignum u novom sastavu Marija Ticl, sopran; Tamara Coha Mandić, flauta; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, orgulje.

Detaljan raspored na poveznici: https://festivaldrvenihkapela.com/?page_id=45

Izvor: www.festivaldrvenihkapela.com, Kulturauzagrebu.hr