55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

55. Revija održat će se u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Autorskog studija – fotografija, film, video od petka do nedjelje, 24. do 26. studenoga 2023. U petak, 24. studenog s početkom u 18 sati prostor MM Centra (Savska cesta 25, Zagreb) ugostit će svečano otvorenje 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 138 filmova, a u program je uvršteno 9 igranih filmova, 9 dokumentarnih filmova, 9 eksperimentalnih filmova i 3 animirana filma.

Popis selektiranih filmova dostupan je na poveznici: https://revija.hfs.hr/natjecateljski-program-2023/

Selekcijsku komisiju ove godine činili su producent Vedran Šuvar, akademska filmska redateljica i montažerka Judita Gamulin i filmski kritičar Silvestar Mileta. Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e. Održat će se u nedjelju, 26. studenoga u Zagrebu, a moći će se pratiti i online.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske. Revija je nacionalnog karaktera. Na Reviji sudjeluju filmski klubovi, skupine autora, studenti i pojedinci.

Izvor: www.revija.hfs.hr, Kulturauzagrebu.hr, 13. studenoga 2023.