40. Večeri na Griču

Od četvrtka, 1. do četvrtka, 15. srpnja 2021., u Atriju Galerije Klovićevi dvori održava se jubilarno, četrdeseto izdanje festivala klasične glazbe Večeri na Griču, ove godine prvi puta u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju održavanja koncertnih večeri koje pod zvjezdanim nebom okupljaju brojne ljubitelje glazbe, program jubilarnog izdanja Večeri obuhvaća sedam iznimnih koncerata raznolikog vokalnog i instrumentalnog glazbenog repertoara, od rane glazbe do glazbe 20. stoljeća.

Festival u četvrtak, 1. srpnja otvara nastup Zagrebačkih solista u suradnji s Lovrom Marušićem, a svirat će Koncert za klavir i orkestar u C-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta i Serenadu za gudače u E-duru, op. 22 Antonína Dvořáka.

Na repertoaru koncerta klavirskog dua Ljubomira i Danijela Gašparovića, kojim će se u subotu 3. srpnja obilježiti sedamdeseti rođendan i pedeseta godišnjica karijere Ljubomira Gašparovića, naći će se praizvedba D. Bobića posvećena duu te djela F. Schuberta, S. Rahmanjinova i B. Papandopula.

Mladi, energični i talentirani Trio Eusebius, koji čine violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović te pijanist David Vuković, u četvrtak 8. srpnja izvest će djela I. Mačeka, W. Rihma i J. Brahmsa.

U subotu, 10. srpnja, u Atriju Galerije Klovićevi dvori održat će se čak dva koncerta: Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti Marci, s programom povodom obilježavanja stote godišnjice rođenja skladatelja A. Ramíreza, te Zagrebačkog puhačkog ansambla, koji ove godine slavi tridesetu godišnjicu od utemeljenja, a izvest će djela J. S. Bacha i G. Ligetija.

U utorak, 13. srpnja na koncertnom podiju nastupit će ruska pijanistička zvijezda, virtuoz Andrey Gugnin, koji će pred zagrebačkom publikom izvesti djela B. Papandopula, A. Skrjabina, F. Liszta i I. Stravinskog.

Zadnji koncert ovogodišnjih Večeri na Griču bit će u četvrtak, 15. srpnja, a obilježit će ga nastup Ansambla Dialogos pod umjetničkim vodstvom muzikologinje, stručnjakinje za srednjovjekovnu glazbu i pjevačice Katarine Livljanić. Koncertni program Ansambla Dialogos nosi naziv Barlaam & Jozafat.

Svi najavljeni koncerti počinju u 21 sat, uz iznimku koncerta zbora Cantores sancti Marci koji će početi u 19 sati.