4. Gibanja

KONTEJNER predstavlja četvrto izdanje eksperimentalnog zvučnog događanja Gibanja koje će se održati u novom proljetnom terminu, od ponedjeljka do subote, 20. do 25. svibnja u KONTEJNER-u (Odranska 1/1) i u klubu Močvara.

Ovogodišnje izdanje Gibanja predstavit će 14 nastupa glazbenika_ica i istraživača_ica zvuka te jednu filmsku projekciju, a kustosica programa je muzikologinja Davorka Begović.

Četvrta Gibanja počinju u ponedjeljak, 20. svibnja u 19 sati u KONTEJNER-u strukturiranom improvizacijom najmlađeg sudionika ovogodišnjeg festivala, devetogodišnjeg Rija Sinkauza na ksilofonu i bubnjevima, u duetu s glazbenikom i ocem Nenadom Sinkauzom na gitari i elektronici. Prvi festivalski dan nastavlja se zanimljivim prostorno-zvučnim istraživanjem u kojem Stijn Demeulenaere (terenske snimke, objekti i živa elektronika), gitarist Primož Sukič i udaraljkaš Ruben Orio istražuju zvučni identitet KONTEJNER-a i njegova okruženja, koristeći sam prostor, unutarnji i vanjski, kao dio instrumentarija. Večer će zaključiti dvije švicarske saksofonistice, eventuell., koje svojim elektroakustičkim kompozicijama i audiovizualnim radovima predstavljaju istraživanje mnogostrane prirode tišine, te razlika između auditivne i vizualne percepcije.

Utorak, 21. svibnja, posvećen višekanalnoj glazbi, u KONTEJNER donosi dvije recentne narudžbe pariškog Ina GRM – Groupe de Recherches Musicales: djelo za bubnjeve i višekanalnu snimku bubnjeva Alexandrea Babela te ambijentalno djelo za violončelo i višekanalnu vrpcu Judith Hamann. Višekanalnu elektroničku kompoziciju izvest će i predstavnica austrijske eksperimentalne scene Ursula Winterauer aka Gischt, nakon čega slijedi DJ set omiljenih pjesama Miodraga Gladovića, na rubu ambijentalnog zvuka i plesne ritmike, apmiksano u ambisonic formatu.

Treći dan Gibanja, srijeda, 22. svibnja, donosi glazbu drugačijih instrumenata: koncert Jasne Veličković na Veliconu, instrumentu koji je sama osmislila i izgradila, odnosno elektroničkom sustavu koji se sastoji od magneta i metalnih predmeta koje pokreću zavojnice, te koncert dueta Blasco / Voutchkova, ili točnije, trija Blasco / Voutchkova i Annette. Radi se o jedinstvenom spoju instrumenata u kojem Biliana Voutchkova koristi glas i violinu, specifična načina izvođenja, a Marche Blasco svira na Annette, 3D pisaču koji je sama izgradila. Večer zatvara mlada eksperimentalna glazbenica u usponu, Abigail Toll, s ambijentalnim, elektroakustičnim drone nastupom.

Program četvrtog dana Gibanja, četvrtak, 23. svibnja, održava se u klubu Močvara, a počinje poetičnim dokumentarnim filmom, portretom francuske pionirke zvuka, elektroničarke Éliane Radigue. Slijedi audiovizualni performans Kassela Jaegera i Eléonore Huisse te koncert predstavnika hrvatske suvremene scene, The Anti-Teleological Rock Combo čije prvo diskografsko izdanje izlazi u svibnju ove godine, za jedinu specijaliziranu eksperimentalnu etiketu u Hrvatskoj, Kopaton Records.

Nakon četiri glavna festivalska dana te dana pauze, ovogodišnja Gibanja završavaju 25. svibnja u KONTEJNER-u zvučnom instalacijom Kathy Hinde koja istražuje zvučne složenosti i kombinacije staklenih posuda s promjenjivim razinama vode. Osim otvorenja zvučne instalacije, Hinde će na njoj izvesti i dva performansa uživo između kojih će rad predstaviti i u razgovoru s kustosicom i publikom.

RASPORED 4. GIBANJA:

Ponedjeljak, 20. svibnja

19 sati Rio & Nenad Sinkauz aka Sva Ta Blata (HR), KONTEJNER (20′)

19:30 sati Stijn Demeulenaere (BE) & The Third Guy (ES/BE, SI): Svi žive ovdje, KONTEJNER (50′)

21 sat eventuell. (CH): eventuell.tišina, KONTEJNER (45′)

Utorak, 21. svibnja

19  sati Alexandre Babel (CH): Pomak između, KONTEJNER (25′)

20 sati Judith Hamann (AU/DE): Utabani putevi, KONTEJNER (25′)

21 sati Ursula Winterauer aka Gischt (AT): Plūsma, KONTEJNER (25′)

22 sata DJ Jomi (HR), KONTEJNER (60′)

Srijeda, 22. svibnja

19 sati Jasna Veličković (SRB/NL): Mjenjač, KONTEJNER (30′)

20 sati Blasco (US/DE) / Voutchkova (BG/DE) s Annette: Lunate, KONTEJNER (35′)

21 sat Abigail Toll (UK/DE): Idol, KONTEJNER (40′)

Četvrtak, 23. svibanj

20 sati Éliane Radigue – Odjeci, film Eléonore Huisse & Françoisa J. Bonneta, Klub Močvara (32′)

21 sat Kassel Jaeger (FR/CH) & Eléonore Huisse (FR): Pomaknuto snovima – Ponovno sanjano, Klub Močvara (40’)

22 sata The Anti-Teleological Rock Combo (HR), Klub Močvara (50’)

Subota, 25. svibnja

18 sati Kathy Hinde (UK): Točka prelijevanja, KONTEJNER (25’) – izvedba

19 sati Razgovor s umjetnicom: Kathy Hinde (UK), KONTEJNER (30’)

20 sati Kathy Hinde (UK): Točka prelijevanja, KONTEJNER (25’) – izvedba

Izvor: www.kontejner.org, Kulturauzagrebu.hr, 1. svibnja 2024.