37. Zagrebačko histrionsko ljeto i premijera predstave Svoga tela gospodar

37. Zagrebačko histrionsko ljeto, koje se tradicionalno održava na zagrebačkoj Opatovini, održat će se od 9. srpnja do 3. rujna 2022. godine. Manifestacija počinje premijerom predstave Svoga tela gospodar ili smešna pipovest u dva dela autora Slavka Kolara, u režiji Damira Lončara. Pretprodaja ulaznica na blagajni u Histrionskom domu kreće u utorak, 28. lipnja. Blagajna u Histrionskom domu (Ilica 90) radit će od utorka do subote (osim blagdanom i praznikom) od 10 do 14 sati. Blagajna u parku Opatovina radit će dva sata prije izvedbe, gdje će biti moguća kupnja ulaznica.

Autor Slavko Kolar (1891–1963), iako je u hrvatskoj literaturi prvenstveno poznat kao prozaik, napisao je jednu od najboljih drama na hrvatskom jeziku. Tekst Svoga tela gospodar svjetlo dana ugledao je kao pripovijetka, da bi skoro četvrt stoljeća poslije Kolar napisao dramu pod istim naslovom, a nedugo kasnije i scenarij za legendarni film Fedora Hanžekovića. Koristeći motiv iz stvarnog života kojemu je uistinu svjedočio, Kolar plete priču o nesretnom, dogovorenom braku između pristalog seoskog momka Ive i šepave, ali bogate Rože.

Taj ugovoreni brak, brak bez ljubavi ili barem uzvraćene ljubavi, ishodište je tragike koju drama nosi. Junica Pisava, koju Roža donosi u miraz, uzrok je sladostrasnih pogleda njenog svekra kojemu ta krava postaje životna opsesija i rješenje svih egzistencijalnih problema uzrokovanih teškom neimaštinom. Istovremeno, Pisava postaje i casus belli svih nesporazuma i sukoba novih mladenaca i njihovih roditelja.

Priča koja se teško uspijeva oteti tragičnom kraju. No, je li to doista neizbježno?

Naravno, Kolar je iskusan pisac. Stoga kao protutežu ozbiljnosti zapleta, nudi i široku lepezu lica koja na neodoljiv, simpatičan način slikaju smiješnu stranu komada. Koristeći vrlo podatan govor turopoljske kajkavštine, Kolarov dramski tekst postaje neizmjerno životan u spoju komičnog i tragičnog, kao uostalom i život sam. Na kraju krajeva, sam pisac ga je podnaslovio kao Smešnu pipovest u dva dela.