34. Animafest

34. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024 od ponedjeljka do subote, 3. do 8. lipnja odvijat će se u Kinu SC, Kinu Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti te na drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini gotovo 350 djela, gostuje 350 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove tu su i veliki tematski blok posvećen humoru u animiranom filmu, retrospektive Phila Mulloya (izložba, masterclass, filmovi) i Krešimira Zimonića, češka animacija, Animafest PRO s 11. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbeni program te Program za djecu i mlade. Umjetnički ravnatelj festivala je Daniel Šuljić.

Među brojnim programima, u programu Velikog natjecanja dugometražnog filma, čije će se središnje projekcije odvijati u večernjim satima u Kinu Kinoteka, šest je impresivnih djela: Sultanin san (r. Isabel Herguera) koji djelomično adaptira indijsku feminističku utopiju iz 1905. godine, a dijelom se bavi traganjem mlade animatorice za ženskim principima; kanadski coming of age – Adam se polako mijenja (r. Joël Vaudreuil) temeljen na karikaturalnom stilu i priči o mladiću na kojega uvrede fizički utječu (pobjednik festivala u Ottawi); animirani dokumentarac Pelikan plava (r. Lászlo Csáki) o grupi mladih krivotvoritelja karata nakon pada komunizma u Mađarskoj 1990-ih koji bi hrvatskoj publici mogao biti iznimno zanimljiv; raskošna dječja bajkovita fantazija Široko i kraljevstvo vjetrova Benoîta Chieuxa u stilu franko-belgijske škole (Nagrada publike u Annecyju, za uzrast 8+), Linda želi pile! Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte, rad usmjeren na dinamičan odnos majke i kćeri (pobjednik Annecyja i CineKida, dobitnik nagrada César i Lumiere nominiran i za Europsku filmsku nagradu, za uzrast 8+); Feniks: Sjećanje na cvijet Shojira Nishimija, spektakularni znanstvenofantastični anime, adaptacija mange legendarnog Osamua Tezuke koji ju je smatrao svojim životnim djelom.

Od hrvatskih kratkometražnih filmova u konkurencijama su Leptir Sunčane Brkulj, Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka i Milivoja Popovića, Tri tičice Zarje Menart, Koke Petre Pavetić Kranjčev, Prozori s južne strane Eugena Bilankova i Tajni vrt Filipa Gašparovića Melisa. Natjecanje hrvatskog filma predstavlja 22 nova rada, ponajviše autorica.

Animafest 2024 želi omogućiti različitim uzrastima publike da besplatno vide filmove različitih autorskih generacija. Natjecanje studentskog filma, Natjecanje filmova za djecu i mlade, svi segmenti programa Majstori animacije (Iz majstorskih radionica te filmovi Mulloya i Zimonića), posebni filmski programi (retrospektiva La Poudrière, AFN That’s What She Said i selekcija ASIFA Student Award) te cijeli program Animafest u Vašem kvartu u gradskim centrima za kulturu CKI Maksimir, NS Dubrava, KUC Travno, NS Sesvete i Centru KNAP mogu se vidjeti bez plaćanja ulaznice.

Detaljan program i raspored na poveznici: https://animafest.hr/hr/2024/schedule

Izvor: www.animafest.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. svibnja 2024.